Ceasul "Graves" creat de compania Patek Philippe, vândut cu preţul record de 24 milioane de dolari

"Graves", un ceas de buzunar fabricat de compania elveţiană Patek Philippe în anii 1930, şi-a confirmat, marţi seară, statutul de cel mai scump obiect de acest tip din lume, fiind adjudecat cu 24 de milioane de dolari la o licitaţie organizată la Geneva de casa Sotheby's.

865 afișări
Imaginea articolului Ceasul "Graves" creat de compania Patek Philippe, vândut cu preţul record de 24 milioane de dolari

Ceasul "Graves" creat de compania Patek Philippe, vândut cu preţul record de 24 milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unul dintre elementele centrale de atracţie ale licitaţiilor din luna noiembrie organizate de casele Sotheby's, Christie's şi Antiquorum, "Graves", denumit astfel după bancherul newyorkez Henry Graves, care l-a comandat lui Patek Philippe, "şi-a confirmat statutul de cel mai scump ceas din istorie" şi a atins preţul de 24 milioane de dolari. Acest ceas a bătut recordul de 11 milioane de dolari pe care îl stabilise deja tot el, în 1999, a precizat casa Sotheby's.

Casa organizatoare miza înainte de licitaţia de marţi seară pe un preţ estimativ de 15 milioane de dolari.

Ceasul "Graves" a fost aprig disputat de cinci colecţionari în cadrul unei licitaţii pasionante, care a durat 15 minute. Preţul de vânzare a fost de 21,3 milioane de dolari, iar, după achitarea comisionului, preţul final a fost de 24 milioane de dolari.

"Supercomplication Henry Graves" a rămas vreme de 56 de ani ceasul capabil de operaţiuni cu cel mai mare grad de complexitate din lume. În prezent, el este depăşit din acest punct de vedere doar de operaţiunile complicate realizate de maşini şi de computere.

Acest cronograf de buzunar, din aur, ce îndeplineşte 24 de funcţii, inclusiv un calendar infinit, fazele lunii, timpul sideral şi indicaţii orare pentru răsăritul şi apusul Soarelui pentru oraşul New York, a fost realizat exclusiv manual de compania Patek Philippe în anul 1933.

Comandat în 1925 de bancherul american Henry Graves, realizarea sa a necesitat trei ani de cercetări ştiinţifice şi cinci ani pentru a fi asamblat.

Experţii în domeniu consideră că acesta este "Graalul" ceasurilor din lumea întreagă.

A fost vândut pentru prima dată la New York, în 1999. Estimat pe atunci la o sumă cuprinsă între trei milioane şi cinci milioane de dolari, a fost adjudecat cu 11 milioane de dolari, devenind cel mai scump ceas din lume vândut vreodată la licitaţie. Acest record a rămas neegalat până în prezent, precizează casa Sotheby's. Reapariţia lui pe piaţă coincide cu împlinirea a 175 de ani de la înfiinţarea manufacturii elveţiene Patek Philippe.

Ceasul a făcut parte din colecţia muzeului american Time Musem, care şi-a închis porţile în anii 1990. Întreaga colecţie a muzeului, inclusiv ceasul "Graves", a fost vândută la licitaţie în 1999. Identitatea cumpărătorului de atunci nu a fost dezvăluită. În mod similar, casa Sotheby's a refuzat să comunice marţi seară numele vânzătorului şi nici nu a dezvăluit dacă acesta era aceeaşi persoană care a cumpărat ceasul în 1999.

"Graves" a fost unul dintre cele 368 de ceasuri vândute la licitaţie marţi seară, de casa Sotheby's. Casa mizase pe încasări de 22,7 milioane de dolari, dar estimările sale au fost depăşite, întrucât licitaţia de marţi seară i-a adus încasări totale de 32,6 milioane de dolari.

Alte două case celebre, Christie's şi Antiquorum, au organizat licitaţii de ceasuri prestigioase la Geneva în aceste zile.

Christie's a reuşit vânzări de 34 milioane de dolari, depăşind estimările de 20 milioane de dolari. Antiquorum, o casă specializată în orologeria de lux, a înregistrat vânzări totale de 13,3 milioane de dolari la licitaţiile pe care le-a organizat pe 8 şi 9 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici