China este a doua piaţă de film din lume. Câte săli de cinema se deschid zilnic

China este cea de-a doua piaţă de film din lume, după Hollywood, aici fiind inaugurate, în fiecare zi, câte zece noi săli de cinema, se arată într-un material publicat de AFP.

206 afișări
Imaginea articolului China este a doua piaţă de film din lume. Câte săli de cinema se deschid zilnic

China este a doua piaţă de film din lume, cu zece săli de cinema care se deschid zilnic

"Anul trecut, am văzut «The Amazing Spider-Man», «RenZaiJiongTu» (o comedie populară locală), «Mission Impossible: 4», «Chinese Zodiac» (un film produs în Hong Kong, cu Jackie Chan) şi «The Grandmaster» (noul film al celebrului Wong Kar Wai, care va deschide Festivalul de la Berlin în februarie, n.r.)", mărturiseşte pentru AFP Naxin Ping, proprietara unui butic de artă tibetană şi reprezentantă a clasei de mijloc din China care formează cel mai numeros public din sălile de cinema din mall-uri.

Chiar dacă preţul unui bilet, 10 euro, este destul de mare, Ping preferă să meargă la un multiplex 3D numit Wanda, care este localizat în cartierul financiar al capitalei Chinei.

Grupul chinez Wanda a devenit cel mai mare proprietar de cinematografe din lume, după ce a cumpărat AMC (American Multi-Cinema).

Cu încasări totale de 2 miliarde de euro rezultate din vânzările de bilete în 2012 (care semnifică o creştere de 30 la sută), China este cea de-a doua piaţă de film din lume, după Statele Unite ale Americii.

Piaţa chineză este încă protejată a regimului de la Beijing, care a limitat la 20 numărul de filme distribuite pe teritoriul propriu.

Sub presiunea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, au fost acceptate încă 14 filme străine în cinematografele din China.

"Cea mai mare parte din filmele care rulează în China sunt superproducţii hollywoodiene cu care filmele chinezeşti nu se pot compara", a explicat Pen Kang, cercetător la Academia de Cinema din Hong Kong.

Chinezii au umplut cinematografele la filme precum "Avatar", "Kung Fu Panda 2" sau versiunea 3D a filmului "Titanic".

Pentru prima dată, în 2012, peste jumătate din încasări au venit de la filmele străine aduse în China. Administraţia de Stat însărcinată cu cinematografia s-a declarat "foarte tulburată de constatarea că filmele străine au depăşit, ca încasări, filmele chineze şi au pus la punct un sistem care privilegiază exploatatorii de săli de cinema care proiectează pelicule autohtone", a declarat Robert Cain, un producător care lucrează de peste 25 de ani în China.

Acesta se aşteaptă pentru 2013 la o creştere de 20 la sută la vânzările de bilete în China.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici