Chipul lui Shakespeare în 3D a fost recreat pe calculator

O imagine realistă a chipului lui William Shakespeare, cu trăsături detaliate, a fost recreată în 3D, pe calculator, de o echipă de cercetători şi va fi prezentată într-un documentar de televiziune ce va fi difuzat, pe 13 septembrie, pe History Channel, potrivit dailymail.co.uk.

36 afișări
Imaginea articolului Chipul lui Shakespeare în 3D a fost recreat pe calculator

Chipul lui Shakespeare în 3D a fost recreat pe calculator (Imagine: dailymail.co.uk)

Cercetătorii au folosit o tehnică 3D pe calculator şi mulajul care ar fi fost realizat după chipul dramaturgului la deces pentru a crea o imagine despre care aceştia spun că este prima în care Shakespeare apare aşa cum a arătat el în realitate. Imaginea este diferită de toate cele existente care l-ar înfăţişa pe bard.

Echipa lui Stuart Clarke, regizorul documentarului "Death Masks", care va fi prezentat pe 13 septembrie pe History Channel, a mai recreat chipurile unor personalităţi precum Napoleon, Iulius Cezar, George Washington şi Abraham Lincoln, tot pe baza mulajelor realizate la deces sau în timpul vieţii.

Producătorii acestui film de televiziune susţin că imaginile ce vor fi prezentate vor schimba percepţia asupra felului în care arătau mai multe personalităţi istorice. Nici chipul lui George Washington nu seamănă cu cel reprodus pe bancnota de un dolar şi nici cel al lui Napoleon, cu cel din diferitele reprezentări ale francezilor.

Însă felul în care a fost reconstituit chipul lui Shakespeare va cauza, probabil, cele mai multe controverse, deoarece unii experţi contestă faptul că mulajul folosit de echipa lui Clarke ar fi autentic. Mulajul a fost găsit la Darmstadt, Germania, în anii 1840, iar cercetătorii germani au considerat că este unul făcut după chipul lui Shakespeare, după ce au realizat o serie de teste.

Antropologul judiciar Caroline Wilkinson insistă că există "un număr mare de potriviri" între imaginea 3D şi portrete ale scriitorului.

Însă preşedintele fundaţiei But Shakespeare Birthplace Trust, Stanley Welles, neagă acurateţea acestei noi imagini, spunând că "Shakespeare nu era pe atunci o personalitate naţională, nu aşa cum este astăzi şi este improbabil ca un astfel de mulaj să fi fost făcut".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici