Cinci bărbaţi au fost achitaţi de viol în Spania pentru că victima minoră nu a opus rezistenţă

Un tribunal din Barcelona a decis că 5 bărbaţi acuzaţi că au violat în grup o minoră de 14 ani, inconştientă în timpul atacului, nu sunt vinovaţi de viol. Decizia a scandalizat opinia publică.

2686 afișări
Imaginea articolului Cinci bărbaţi au fost achitaţi de viol în Spania pentru că victima minoră nu a opus rezistenţă

Cinci bărbaţi au fost achitaţi de viol în Spania pentru că victima minoră nu a opus rezistenţă

Tribunalul a decis că nu este vorba de un caz de viol pentru că victima era inconştientă iar acuzaţii nu au folosit violenţa sau constrângerea. Aceasta este o condiţie în legislaţia spaniolă pentru acuzaţia de viol, relatează BBC.

Pentru că nu au putut fi acuzaţi şi condamnaţi pentru viol, cei cinci bărbaţi au fost condamnaţi pentru o faptă inferioară şi anume abuz sexual. Au primit între 10-12 ani de închisoare, în timp ce o condamnare pentru viol le-ar fi adus între 15-20 de ani de închisoare.

În prezent în Spania este discutat dacă ar trebui modificat în codul penal definiţia violului cu privire la consimţământul explicit al victimei.

Primarul Barcelonei, Ada Colau, a denunţat sentinţa drept una scandaloasă. ”Nu sunt un judecător şi nu ştiu câţi ani de închisoare merită, dar ceea ce ştiu este că acesta nu este abuz, este viol” a scris aceasta pe Twitter.

Decizia tribunalului le-a făcut pe mai multe activiste să îndemne la proteste în stradă.


Ce s-a petrecut în acest caz?


Cei cinci bărbaţi au fost găsiţi vinovaţi că au abuzat sexual o fată în timpul unei petreceri cu alcool denumită local ”botellón” la o fabrică dezafectată din Manresa, un oraş în nord-estul Cataloniei, în octombrie 2016.

Procurorii au spus la proces că bărbaţii, 2 spanioli, 2 cubanezi şi un argentinian, au atacat-o pe fată pe rând, victima fiind sub influenţa alcoolului şi a drogurilor.

Unul dintre cei acuzaţi le-ar fi spus celorlalţi: ”Este rândul vostru. Fiecare 15 minute şi fără întârziere.”

Victima a relatat că nu-şi mai aminteşte foarte multe lucruri, dar ştie că unul dintre bărbaţi avea un pistol.

Cei cinci bărbaţi au negat violul, deşi ADN-ul unuia a fost găsit pe lenjeria intimă a fetei.

Tribunalul a decis că bărbaţii au comis acte sexuale fără a folosi violenţă sau constrângere şi a decis acordarea unor daune de 12.000 de euro victimei pentru un atac sever şi denigrator.

Sursa foto: Hepta

 

 

 

 

 

 


 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici