Cineaştii elveţieni şi polonezi cer eliberarea lui Polanski

Cineaştii elveţieni din cadrul Asociaţiei elveţiene a scenariştilor şi realizatorilor de film consideră că arestarea lui Roman Polanski reprezintă "un scandal juridic care va aduce atingere reputaţiei Elveţiei" în întreaga lume.

43 afișări
Imaginea articolului Cineaştii elveţieni şi polonezi cer eliberarea lui Polanski

Cineaştii elveţieni şi polonezi cer eliberarea lui Polanski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia cere justiţiei elveţiene, într-un comunicat, "să nu profite de omagiul cultural adus unui cineast recunoscut pe plan mondial pentru o farsă judiciară"

Pe de altă parte, mai mulţi regizori polonezi, inclusiv Andrzej Wajda, precum şi responsabili ai Asociaţiei Cineaştilor din Polonia, au cerut liderilor polonezi să intervină în favoarea lui Roman Polanski, reţinut în baza unui mandat american, la sosirea în Elveţia.

"Am scris o scrisoare ministrului Afacerilor Externe (Radoslaw Sikorski) şi preşedintelui Lech Kaczynski, cerându-le să intervină la cel mai înalt nivel în ceea ce priveşte arestarea lui Polanski", a declarat, pentru agenţia PAP, Jacek Bromski, preşedintele Asociaţiei Cineaştilor polonezi. "Considerăm că situaţia este scandaloasă. Este vorba de un exces de zel de neimaginat", a spus el.

Consulul Poloniei în Elveţia, Jolanta Chojecka, a solicitat deja justiţiei poloneze posibilitatea de a discuta personal cu Roman Polanski, deţinut pe aeroportul din Zurich şi care trebuie să decidă dacă doreşte să fie reprezentat de consulatul polonez în această chestiune

La rândul său, şi scriitorul britanic Robert Harris şi-a manifestat uimirea faţă de arestarea lu Roman Polanski în Elveţia, subliniind că cineastul obişnuia să circule liber în Europa, inclusiv în Elveţia unde, potrivit lui, deţine şi o casă.

Cineastul franco-polonez Roman Polanski a fost arestat sâmbătă, la sosirea sa în Elveţia, unde se pregătea să participe la Festivalul Internaţional de Film de la Zurich.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici