Comedia şi groaza au ca alternativă o dramă sentimentală românească, de vineri, în cinema

O comedie maghiară, una franţuzească şi o poveste românească sentimentală şi analitică stau în drumul istoriei plasate şi filmate în România pentru tot ce face părul să ţi se ridice în cap la un film de groază, în al doilea sfârşit de săptămână din septembrie, în cinematografele româneşti.

466 afișări
Imaginea articolului Comedia şi groaza au ca alternativă o dramă sentimentală românească, de vineri, în cinema

Comedia şi groaza au ca alternativă o dramă sentimentală românească, de vineri, în cinema

Umorul şi groaza sunt cele două feţe ale ofertei cinematografice de la sfârşitul săptămânii şi poveştile vin din Ungaria, Franţa, România şi din România văzută de americani.

Comedia weekend-ului este estică. Şi titlul spune spre ce ţinteşte: "Lajkó, ţigan în cosmos/ Lajkó, cigány az űrben". Uniunea Sovietică face un concurs între statele comuniste pentru alegerea primului cosmonaut al lumii. Ungaria are propunerea ei şi, după o selecţie de genul "pe cine ştii interesat", îl alege pentru călătoria spaţială pe Serbán Lajos, sau Lajkó, atras de stele din copilărie. Şi iniţiat în domeniu de mama sa, sigur, domeniul e astrologie spaţială, dar umorul pe apropieri de acest fel se construieşte. Brejnev este judecătorul suprem în materie, iar ţinta lui Lajko este o discuţie în spaţiu cu mama sa pe care a pierdut-o înainte de vreme. Iar competiţia este strânsă, pentru că nici concurenţii propuşi de celelalte ţări comuniste nu sunt de trecut cu vederea.

Zborul comunist în spaţiu se conturează aşa: https://youtu.be/uGcvBOVzsig.

Comică este şi o variantă franţuzească a umorului. Nu se cunosc înainte să fie obligate să împartă o moştenire, dar sunt "Trei surori adorabile/ Demi soeurs". Tehnic, sunt surori vitrege. Dar, chiar dacă una e orientată spre lumea modei, alta, spre salvarea afacerii cu dulciuri a familiei şi a treia, interesată de predarea istoriei la şcoală, ele au în comun faptul că nu şi-au cunoscut tatăl. Şi faptul că au toată viaţa înainte. Sigur, trebuie să se şi suporte una pe cealaltă mai întâi.

Iar procesul nu este tocmai uşor, după cum se poate vedea aici: https://youtu.be/1rRrsIhFmdw.

Regizoarea Ana Lungu este, teoretic, la al doilea lungmetraj. Motivele pentru care pelicula sa anterioară acum nu a făcut cine ştie ce valuri poate ţin şi de faptul că, pentru ea, regia a venit după psihologie. Dar asta o spun în sensul bun. Iris Spiridon, Marius Manole şi István Teglas interpretează rolurile principale în pelicula "Un prinţ şi jumătate", care e alcătuită din tot felul de detalii preţioase, care vizuale, care psihologice. Maturizarea are fazele ei comice şi sentimentale, mai mult sentimentale, iar, pentru un triunghi de prieteni, ultimul element pune cele mai mari probleme atunci când unul dintre ei pune ochii pe un scriitor maghiar din Transilvania. Restul e imagine.

Situaţiile se leagă în felul în care se poate urmări pe scurt aici: https://youtu.be/hF1yb5qQvt8.

În ce priveşte groaza, filmul săptămânii e "Călugăriţa: Misterul de la mănăstire/ The Nun". Mănăstirea e în România şi de aici problemele obişnuite. Demonul e Valac. Închis sub podeaua instituţiei în vremuri vechi de cruciaţi care au folosit sângele lui Iisus. Cum se întâmplă pe la noi. Cum toată treaba e filmată tot în România, Vaticanul e surprins prin sălile de la Palatul Parlamentului, Mânăstirea Cârţa e Mânăstirea Carta. Castelul Hunedoarei e şi el erou, dar nu cu numele lui. În sfârşit, ce mai ştii din cărţile poştale turistice o să regăseşti aici cu un nod amuzat în gât. Mormintele se deschid şi se închid la loc, poveştile din trecut vin cu copii care scot şerpi pe gură, iar oglinzile, ştiţi cum e cu oglinzile dacă sunteţi din partea locului. Doar că, în film, se întâmplă toate astea foarte brusc. Sigur, oamenii pot să râdă în sală, dar nu e chiar râsul lor când e de frică. Sau poate ni se pare. Şi nici filmul nu este de capul lui, fiind o parte din universul "The Conjuring".

În ritm rapid, spaima din poveste se încheagă astfel: https://youtu.be/JOh_gpR6loM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici