Conjuncţie planetară rară. Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pot fi văzute strălucind înainte de răsărit

  • Cinci planete importante din sistemul nostru solar sunt aliniate într-o conjuncţie planetară rară, vizibilă cu ochiul liber.
  • Pe un cer senin, Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pot fi văzute strălucind înainte de răsărit.
  • Este o ocazie specială de a vedea Mercur, care este de obicei ascuns de lumina puternică a Soarelui.
7508 afișări
Imaginea articolului Conjuncţie planetară rară. Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pot fi văzute strălucind înainte de răsărit

Sursa foto: Twitter

Conjuncţia a fost cea mai strălucitoare vineri dimineaţă, dar va rămâne vizibilă până luni din majoritatea părţilor lumii. Ultima dată când a avut loc această conjuncţie a fost în 2004 şi nu va mai fi văzută până în 2040.
 
Planetele apar "ca un şir de perle răspândite din apropierea orizontului", explică profesoara Lucie Green, cercetător spaţial şi şef al Societăţii pentru Astronomie Populară.
 
Este un eveniment special şi pentru că planetele apar în ordinea în care sunt poziţionate faţă de Soare, potrivit BBC.
 
Acest lucru nu se întâmplă întotdeauna în cazul conjuncţiilor planetare din cauza perspectivei noastre de pe Pământ care priveşte sistemul solar, spune Prof. Green.
 
Vineri, o semilună în creştere s-a alăturat, de asemenea, la această aliniere, apărând între Venus şi Marte.
 
Emisfera nordică, inclusiv Marea Britanie, poate obţine cele mai bune privelişti între 45 şi 90 de minute înainte de răsăritul soarelui. Priviţi spre est şi foarte aproape de orizont, în mod ideal de pe un loc înalt, cum ar fi un deal. Clădirile mari sau copacii vor întuneca vederea. Va trebui să vă treziţi devreme, pentru că imediat ce soarele va răsări, va spăla cerul, întunecând planetele.
 
Dar acestea pot fi văzute cu ochiul liber, profesorul Green îi sfătuieşte pe cei care privesc cerul să nu folosească echipamente precum binocluri sau telescoape din cauza riscului de a privi direct în Soare.
 
Începeţi prin a căuta planeta cea mai îndepărtată, care este Saturn. Apoi număraţi înapoi printre planete până când găsiţi Venus, care este de obicei foarte strălucitoare.
 
Ultima planetă din aliniere ar trebui să fie apoi Mercur. Prof. Green spune că i-a luat mulţi ani să o vadă, deoarece este o planetă greu de observat. „Este foarte satisfăcător dacă poţi vedea această planetă slabă care sclipeşte", spune ea.
 
Observatorii de la tropice şi din emisfera sudică ar trebui să aibă privelişti mai bune, deoarece planetele se vor ridica mai sus pe cer înainte de răsărit, dar va fi nevoie de un start devreme.
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici