Cotă de piaţă RECORD pentru filmele europene în UE. Ce film a fost cel mai vizionat - VIDEO

Filmele europene au generat o creştere cu 12% a numărului de spectatori în 2012 în raport cu 2011 şi au obţinut o cotă de piaţă record de 33,6% graţie succesului "007: Coordonata Skyfall", cel mai recent film din seria "James Bond", potrivit Observatorului European al Audiovizualului.

274 afișări
Imaginea articolului Cotă de piaţă RECORD pentru filmele europene în UE. Ce film a fost cel mai vizionat - VIDEO

Cotă de piaţă record pentru filmele europene în UE, în 2012, graţie lui James Bond (Imagine: Shutterstock)

Filmul "007: Coordonata Skyfall", o coproducţie majoritar britanică, care prezintă cele mai recente aventuri ale agentului 007, a ridicat cota de piaţă a peliculelor europene distribuite în Uniunea Europeană la 33,6%.

Această cotă de piaţă reprezintă o creştere cu 5,6 puncte în raport cu 2011, care corespunde cotei de piaţă deţinute de "007: Coordonata Skyfall" (44 milioane de spectatori în UE şi 36 milioane de spectatori în America de Nord). Acesta este totodată filmul cu cele mai mari încasări realizate de peliculele din franciza "James Bond".

Numărul total al spectatorilor din cinematografele europene a înregistrat în schimb o uşoară scădere, de -2,2%, ajungând la 933,3 milioane de persoane, cu diferenţe însă notabile între ţările din UE. Astfel, în Portugalia s-au vândut în 2012 cu 12,1% mai puţine bilete, în timp ce în Finlanda numărul biletelor vândute a crescut cu 19,7%.

În România, numărul total al spectatorilor din cinematografe a crescut de la 7,2 milioane, în 2011, la 8,4 milioane în 2012, reprezentând o creştere de 15,4%.

Franţa a vândut în 2012 cel mai mare număr de bilete în Europa - 203,4 milioane - însă numărul acestora a înregistrat o scădere cu 6,3% faţă de anul 2011.

În ciuda acestor diferenţe, încasările brute provenind din vânzările de bilete de cinema la nivelul UE au crescut pentru al doilea an consecutiv şi au atins nivelul record de 6,47 miliarde de dolari, un rezultat influenţat însă şi de creşterea preţurilor biletelor graţie lansărilor numeroase de filme în 3D.

În afară de "007: Coordonata Skyfall", alte două filme produse în UE figurează în topul 20 al filmelor cu cei mai mulţi spectatori.

Filmul francez "Intouchables" (39,9 milioane de spectatori în UE) a devenit producţia în altă limbă decât cea engleză care a avut cel mai mare succes de casă din toate timpurile pe piaţa internaţională.

Un alt film francez, turnat însă în limba engleză, "Taken 2", apare şi el în acest Top 20.

Cu toate acestea, filmele americane deţin împreună aproape două treimi din numărul total al spectatorilor din 2012 (62,8%) şi o cotă covârşitoare din box office-ul european.

După "007: Coordonata Skyfall", urmează în acest clasament cele mai recente filme din francizele "Ice Age", "Batman", "Twilight" şi "The Hobbit".

Potrivit aceluiaşi studiu, aproape trei din patru cinematografe europene (74%) sunt de acum echipate cu dispozitive digitale. Această cifră maschează însă disparităţi foarte puternice. Franţa şi Marea Britanie sunt aproape de a încheia acest proces de modernizare a cinematografelor (92% respectiv 93%), la polul opus aflându-se ţări precum Spania (45%) şi Grecia (sub 25%).

Observatorul European al Audiovizualului, înfiinţat în 1992, este un organism de serviciu public european, compus din 39 state membre şi Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană. Observatorul lucrează în colaborare cu organisme partenere şi cu profesionişti din sectorul audiovizual, are sediul la Strasbourg şi funcţionează în cadrul serviciului juridic din cadrul Consiliului Europei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici