Creierul calmarului este la fel de complex precum cel al câinelui. Cum spune animalul „te iubesc”

  • Tehnologia modernă dezvăluie faptul că reţeaua cerebrală a calmarului este la fel de complexă precum a câinelui, având propriul mod de a spune „te iubesc”.
  • Cercetătorii au fost intrigaţi de capacitatea de a se camufla pe care o arată calmarul, o vietate care nu distinge culorile
  • Rezultatele unui studiu realizat în Australia oferind prima imagine RMN completă pentru creierul de calmar sunt publicate de iScience
1187 afișări
Imaginea articolului Creierul calmarului este la fel de complex precum cel al câinelui. Cum spune animalul „te iubesc”

Creierul calmarului este la fel de complex precum cel al câinelui. Cum spune animalul „te iubesc”

Savanţii din Australia au apelat la tehnologia modernă pentru a găsi răspunsuri legate de capacitatea calmarului de a se camufla în condiţiile în care nu are cum să distingă culori. 

Investigaţiile au relevat faptul că sistemul cerebral al calmarului este mult mai complex decât se ştia până acum.

Calmarul, care face parte din aceeaşi familie a cefalopodelor, ca şi caracatiţa şi sepia, este în stare chiar să numere, să rezolve anumite probleme, să recunoască anuminte tipare şi să comunice pe baza unor semnale. 

În ciuda faptului că nu poate distinge culori, calmarul poate să îşi schimbe culoarea şi chiar să genereze nuanţe diferite pentru partea superioară şi cea inferioară a corpului său.

Investigaţia a fost întreprinsă de cercetători de la Universitatea Queensland din Brisbane, Australia care au realizat prima hartă RMN a creierului unui calmar în jumătate de secol. 

Wen-Sung Chung, de la Institutul Creierului Queensland a declarat pentru platforma Medical News Today că ”în ciuda interesului ridicat şi al avansului în domeniul cercetării în ceea ce priveşte posibilităţile cognitive şi comportamentale ale cefalopodelor, încă mai sunt multe goluri în ceea ce priveşte complexitatea sistemelor lor cerebrale, cea mai mare parte a muncii legate de arhitectura neuronală şi funcţionarea acestor sisteme fiind realizată în ultimii 50 de ani”.

Cercetătorii au descoperit că reţeaua neuronală a cefalopodelor s-a dovedit mai complexă decât cea a unui şobolan sau a unui şoarece. Creierul calmarului semăna mai degrabă cu cel al câinelui.

”Aceste creaturi sunt prădători care se bazează pe vedere şi aproape toate speciile de coastă sunt maeştri ai colorării şi camuflării pe baza capacităţii de a controla celulele cu pigmenţi (cromatofore) pe toată suprafaţa pielii”, a explicat Chung. 

“Un amănunt cunoscut este legat de comunicarea vizuală pe care o folosesc în timpul competiţiei pentru împerechere. Masculii pot apela la un ”alfabet activat la nivelul pielii” în afara luptelor fizice pentru alegerea partenerului.

”Calmarul poate să spună «te iubesc» partenerei sale într-un mod special. Nu e vorba despre o reacţie instinctuală ci de un proces cognitiv complex care are loc în creierul acestuia”, explică savantul.

Cercetătorii au constatat că unele cefalopode au peste 500 de milioane de neuroni. Şobolanul are 200 de milioane de neuroni iar molusca numără 20.000. Câinele are 530 de milioane de neuroni.

”Este pentru prima dată când tehnologia modernă e folosită pentru a explora creierul acestei vietăţi uimitoare şi am descoperit 145 de noi conexiuni şi trasee neuronale, peste 60% dintre acestea fiind legate de vedere şi motricitate”, a arătat Wen-Sung Chung

”Am putut constata că multe circuite neuronale sunt dedicate camuflării şi comunicării vizuale, oferind calmarului posibilitatea de a scăpa de prădători, de a vâna şi de a comunica prin intermediul modificărilor cromatice”, a spus savantul. 

Chung şi echipa sa au avut nevoie de 4 ani pentru a realiza prima mapare a reţelelor cerebrale pentru calmar. 

”E ca şi cum am avea în sfârşit o variantă iniţială a unei hărţi Google care ne permite să străbatem complicaţii lobi cerebrali ai acestor creaturi cu trupuri moi şi un context informaţional aşa de solid”, a arătat cercetătorul. 

„În timp ce cei care se ocupă de soft în domeniul roboticii sunt tot mai interesaţi de structurile pe baza cărora funcţionează braţele caracatiţelor, de exemplu, modul în care îşi folosesc vederea, noi sperăm că descoperirile noastre pot fi utile pentru dezvoltările din bioinginerie legate de formularea unui nou model animal... Noul model ar ”combina diferite sisteme senzoriale şi neurale de acces pentru mecanisme inspirate din biologie, de la designul robotizat cu corp moale până la o nouă generaţie algoritmi pentru inteligenţa artificială”, a încheiat savantul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici