Cristi Minculescu, la primul concert în Bucureşti fără Iris, a trecut testul fanilor

Peste 300 de spectatori l-au aplaudat minute în şir pe Cristi Minculescu la finalul primului concert susţinut de acesta fără trupa Iris, într-un club din Centrul Vechi al Capitalei, mulţi dintre cei prezenţi privind cu optimism decizia artistului de a se despărţi de trupa cu care a făcut istorie.

1610 afișări
Imaginea articolului Cristi Minculescu, la primul concert în Bucureşti fără Iris, a trecut testul fanilor

Cristi Minculescu, la primul concert în Bucureşti fără Iris, a trecut testul fanilor (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Început timid, ca o tatonare, dar cu celebrul salut "Bună seara, prieteni!", concertul unplugged susţinut, vineri seară, în True Club din Capitală, de Cristi Minculescu şi chitaristul Judy Seutter, unul dintre colegii din noua trupă Lotus, a semnat oficial despărţirea lui Minculescu de Iris, formaţia alături de care a cântat timp de 35 de ani.

Deşi surprinşi iniţial de repertoriul ales de artist pentru acest concert - piese celebre ale trupelor Dire Straits, Deep Purple, Uriah Heep sau Led Zeppelin - cei aproximativ 300 de fani prezenţi la primul concert Cristi Minculescu - Lotus au rezonat cu artiştii prezenţi pe scenă şi, în mare parte din timp, au cântat alături de aceştia.

"Nu credeam că o să-l aud vreodată pe Cristi Minculescu cântând coveruri. Mă aşteptam să aud în seara asta piesele pe care le ştiam şi pe care le cânta cu Iris", a spus unul dintre cei prezenţi la concert.

Referitor la repertoriu, Minculescu a precizat pentru MEDIAFAX: "S-a dorit unplugged la început, iar piesele le-am ales dintre acelea care înseamnă ceva pentru mine şi care îmi plac. Acum sunt în turneu în România numai cu Judy, însă trupa Lotus înseamnă cinci membri - patru băieţi şi o fată".

Întâlnirea cu publicul bucureştean a fost pentru Cristi Minculescu una emoţionantă. "Este greu de exprimat în cuvinte", a spus artistul pentru MEDIAFAX, adăugând că se aştepta ca la această primă revenire pe scenă după despărţirea de Iris publicul să fie numeros.

Dacă atmosfera din timpul concertului a variat între frenezia fanilor cuprinşi de bucuria recunoaşterii unei piese celebre, curiozitatea de a-l redescoperi pe Cristi Minculescu dincolo de Iris şi relaxarea dată de o reprezentaţie artistică într-un club, finalul a amintit de stadioanele pline, de palme care nu încetau să bată şi de miile de oameni care, timp de 35 de ani au format publicul Iris şi al lui Cristi Minculescu.

Concertul de vineri seară al artistului s-a încheiat cu piesa "Strada ta" care a ridicat în picioare publicul, iar pe Minculescu l-a făcut, la final şi în aplauzele care au durat minute în şir, să mulţumească cerului "pentru ajutor".

"Cristi Minculescu este fără Iris la fel ca Iris fără Cristi Minculescu", este concluzia cântăreţului, care a subliniat totodată că între el şi vechea trupă nu există în prezent niciun litigiu. Mutat definitiv în Germania, după ce a renunţat la tot ce avea în România, Minculescu lucrează la un nou album alături de trupa Lotus, album despre care spune că speră să îl poată oferi inclusiv fanilor din România până în vara lui 2013.

"Contextul de acum, în care voi trăiţi, m-a determinat să iau în cele din urmă decizia de a pleca din România", a spus artistul pentru MEDIAFAX. "Gândul acesta îl aveam de mai mult timp, dar cele întâmplate mai ales în ultimii ani în ţară m-au făcut să iau hotărârea", a continuat el, adăugând că, ori de câte ori va fi solicitat să cânte în România, va veni cu plăcere. "În măsura în care voi fi solicitat aici - separat sau cu Lotus -, voi veni cu mare plăcere. Baza este însă acolo, în Germania", a adăugat artistul.

Minculescu nu are resentimente faţă de trupa Iris, alături de care a cântat şi spune că nu există niciun fel de litigiu între el şi foştii colegi, iar plecarea lui din trupă a fost mai degrabă rezultatul unui context social instabil decât o cauză a neînţelegerilor. "Voi cânta acele piese de la Iris care mi se cer", a spus artistul.

Cântăreţul Cristi Minculescu a părăsit formaţia Iris la începutul acestei toamne, fiind înlocuit, din 3 septembrie, de Toni Şeicărescu, potrivit unui anunţ postat pe site-ul oficial al trupei, în data de 28 august.

Decizia lui Cristi Minculescu de a părăsi trupa Iris i-a uimit pe membrii formaţiei, după cum a declarat, pe 28 august, pentru MEDIAFAX, Nelu Dumitrescu. "Am rămas toţi surprinşi. Îl cunosc pe Cristi (Minculescu, n.r.) de ani de zile. Ne-a chemat într-o zi şi ne-a spus că nu mai vrea să cânte", a declarat atunci Nelu Dumitrescu. "A spus că în ţara asta nu se poate cânta aşa, că el are nevoie de bani mulţi şi că nu e mulţumit de ce câştigă", a mai spus bateristul.

Nelu Dumitrescu a declarat că alegerea de a-l înlocui pe Cristi Minculescu cu Toni Şeicărescu a fost luată în urma votului unanim al membrilor rămaşi în trupă. "Toţi s-au gândit la el, pentru că este un fan Iris", a spus Dumitrescu. "Iris nu este nici formaţia mea, nici a lui Cristi Minculescu, este a poporului acestuia", a adăugat Nelu Dumitrescu.

Totodată, Nelu Dumitrescu a subliniat faptul că este pentru a treia oară când Cristi Minculescu părăseşte trupa Iris. În 1982, Cristi Minculescu a plecat din Iris ca să cânte cu o altă formaţie, Voltaj, dar s-a întors. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 1990, când Minculescu a plecat în Elveţia, dar a revenit în Iris.

Ultimul concert al trupei Iris cu Cristi Minculescu a avut loc pe 2 septembrie, în curtea Castelului Banffy din comuna clujeană Bonţida.

Pe de altă parte, Cristi Minculescu declarat, pe 18 octombrie, la emisiunea "CanCan TV", că a părăsit Iris pentru că nu a mai găsit un numitor comun în ceea ce priveşte activitatea viitoare a trupei, dar şi pentru că efortul pe care trebuia să îl facă era mult prea mare raportat la partea financiară.

El a precizat că a fost nemulţumit că nu era protejat din punct de vedere financiar în urma perioadei în care a avut probleme de sănătate. În 2009, Cristi Minculescu a aflat că suferă de o boală ereditară - polichistică hepato-renală -, fapt pentru care a avut nevoie de un transplant de ficat. Atunci, soţia lui i-a donat o bucată din ficatul ei.

În 12 noiembrie, Fundaţia Phoenix a anunţat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Cristi Minculescu şi noua lui trupă, Lotus, vor susţine, în luna decembrie, un mini-turneu în Sibiu, Bucureşti, Braşov şi Constanţa, pregătind totodată un show de lansare a noii formaţii, pentru noaptea de Revelion.

De altfel, aproximativ 300 de sibieni au participat, în noaptea de 6 spre 7 decembrie, la primul concert al lui Cristi Minculescu alături de noua sa trupă Lotus, într-un pub din Sibiu, evenimentul reprezentând lansarea formaţiei în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici