Video Cu ce bunătăţi sunt întâmpinaţi anul acesta turiştii la Festivalul Caşcavelei, pe Valea Doftanei

Caşcavea, brânză în coajă de brad, cârnaţi de păstrăv sau dulceaţă de afine ori de nuci verzi, sunt doar câteva dintre bunătăţile cu care sunt întâmpinaţi, în weekendul acesta, sutele de turişti care vin la Festivalul Caşcavelei, de pe Valea Doftanei, din Prahova.

2309 afișări

A XVII –a ediţie a Festivalului Caşcavelei din Valea Doftanei a atras sute de persoane, vizitatori şi producători. Omologată şi atestată ca produs tradiţional montan, caşcaveaua este „vedeta” evenimentului, oamenii venind de departe ca să cumpere acest caşcaval afumat. Alte bunătăţi precum dulceaţa de afine sau de nuci verzi, zacuscă sau cârnaţi de păstrăv îi îmbie pe cei prezenţi.

Zeci de producători participă la această sărbătoare şi aproape că nu este tarabă unde să nu fie vândută renumita caşcavea.

“Noi, producătorii locali, suntem cei cu care s-a înfiinţat festivalul caşcavelei (...), suntem şi cei care încercăm să asigurăm o continuitate. Caşcaveaua pe Valea Doftanei a devenit un brand. Ea a fost şi produs omologat şi la OSIM, a ajuns să fie cunoscută în toată ţara. Vedeţi cumpărători, vizitatori sunt din toată ţara. Şi an de an vin special să cumpere caşcavea la Valea Doftanei. Au văzut că e un produs bun, produs sută la sută natural, făcut din laptele de la animalele de aici (...). Noi sperăm să nu se piardă tradiţia”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, producătorul Ionel Oceanu.
Caşcaveaua este produsă în gospodăriile localnicilor din Valea Doftanei, după o reţetă veche transmisă din generaţie în generaţie, iar în timp simbolul comunei şi a fost atestată drept produs tradiţional montan.

„Înseamnă un simbol, înseamnă un produs existenţă pentru locuitorii Văii Doftanei, un produs cu care ne mândrim şi care iată, după XVII ediţii ale festivalului este şi un motiv de plăcere şi voie bună. An de an au fost mai mulţi, se pare că şi alte localităţi învaţă secretul producerii acestui caşcaval pe care noi îl producem în gospodărie, este un produs de gospodărie individuală, şi anul acesta putem spune că două firme din Valea Doftanei deja l-au atestat ca produs tradiţional montan”, a precizat primarul comunei Valea Doftanei, Vileford Costea.

Sute de persoane au venit sâmbătă, pe Valea Doftanei pentru a cumpăra vestita caşcavea.

„Mi se pare foarte frumos şi liniştitor şi îmi place şi atmosfera festivalului. Am venit să cumpăr caşcavea, să mănânc friptură şi apoi să dansez”, a declarat o tânără care a venit din Filipeştii de Târg.

„Am venit aici să ne întâlnim cu alţi oameni, să stăm de vorbă, ascultăm muzică. Vreau să cumpăr caşcavea. Preţurile sunt diferite, cumpărăm de unde ne convine”, a spus un alt vizitator.

Caşcaveaua se vinde cu 25 – 30 de lei bucata. Dulceaţa de afine costă 15 lei, iar cea de nuci verzi, 20 de lei. Zacusca de păstrăv se vinde cu 25 de lei borcanul.

Festivalul Caşcavelei din Valea Doftanei a început vineri şi se termină duminică, fiind organizat de autorităţile locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici