De ce închid oamenii ochii în timpul sărutului

Cercetătorii de la Royal Holloway din cadul Universităţii din Londra au încercat să afle de ce oamenii închid ochii atunci când se sărută, concluzia acestora fiind că în acest fel se realizează o concentrare mai profundă asupra senzaţiilor de atingere, informează Gândul.

1608 afișări
Imaginea articolului De ce închid oamenii ochii în timpul sărutului

De ce închid oamenii ochii în timpul sărutului

"Conştientizarea tactilă depinde de nivelul perceptual îngreunat de o temă vizuală concurentă", au afirmat cercetătoarele Polly Dalton şi Sandra Murphy în studiul publicat în 'Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance'.

Concluziile studiului au arătat că atunci când oamenii se concentrează puternic pe ceea ce văd "reduc starea de conştienţă asupra stimulilor altor simţuri", a explicat Dalton.

Specialistul a mai adăugat că foarte important a fost pentru participanţii la teste să fie conştienţi de aceste efecte, deoarece alertele auditive şi tactile sunt adesea folosite în situaţii de solicitare vizuală ridicată, precum conducerea unui autovehicul sau a unei aeronave în zbor.

Autoarele studiului nu au implicat în cercetarea lor oameni care se sărută, dar i-au determinat pe participanţii la studiu să îşi îndepliniească sarcinile vizuale concomitent cu încercarea de a detecta ceva ce le atinge mâinile.

Concluziile au arătat că, în aceste cazuri, abilitatea de a detecta senzaţii tactile s-a diminuat pe măsură ce senzaţiile vizuale deveneau tot mai complexe. Atunci când dansează, sărută sau fac dragoste, oamenii doresc să se concentreze asupra senzaţiilor tactile, scrie Gândul.

Aceste concluzii explică totodată şi de ce oamenii închid ochii atunci când vor să se concentreze intens la altceva, au mai precizat autoarele studiului.

"Opturarea intrărilor vizuale lasă mai multe resurse mentale să se concentreze asupra altor aspecte ale experienţei noastre", au precizat cercetătoarele.

Sărutul are beneficii pentru sănătate deoarece eliberează endorfine, care sporesc senzaţia de fericire şi nivelul adrenalinei, acestea putând ajuta inclusiv la reducerea senzaţiei de durere. Totodată, studiile au stabilit că sărutul scade nivelul de cortizol, care poate ajuta la eliberarea de starea de stres, şi, chiar contribuie la arderea de calorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici