Descoperire alarmantă făcută în stomacul unui caşalot eşuat în Indonezia

Aproape 6 kg de reziduri de plastic – reprezentate, în mare parte de sticle, 25 de pungi, 115 pahare, un sac de nylon, alte 1.000 de bucăţi de material rezidual de plastic, dar şi de obiecte de tip flip-flops -, au fost descoperite în stomacul unei balene eşuate, în Indonezia, una dintre ţările cele mai afectate de poluarea cu plastic, pe plan mondial. Această întâmplare a şocat comunitatea specialiştilor în probleme de mediu, stârnind şi reacţii la nivel guvernamental.

23222 afișări
Imaginea articolului Descoperire alarmantă făcută în stomacul unui caşalot eşuat în Indonezia

Desoperire alarmantă făcută în stomacul unui caşalot eşuat, în Indonezia

Muncitorii din parcul naţional Wakatobi au dat peste caşalotul de aproximativ 9,5 metri, când acesta se afla deja în putrefacţie, în provincia Sulawesi, după ce au fost anunţaţi că locuitorii satelor din zona începuseră să distrugă corpul animalului, potrivit declaraţiilor şefului parcului în care a fost găsită balena, arată the Guardian. Deşi cauzele morţii balenei nu au fost stabilite cu exactitate, descoperirea aceasta nu lasă foarte multe semne de îndoială. Cercetarea cauzei morţii este cu atât mai dificilă cu cât balena se afla într-o stare de degradare avansată.

Din păcate, chiar dacă este, pentru multe persoane, o regiune de vacanţă de vis, Indonezia este şi cea de-a doua cea mai poluată ţară cu plastic, după China, potrivit statisticilor. În Indonezia sunt produse, anual, nici mai mult, nici mai puţin de 3,2 milioane de tone de reziduuri de plastic, dintre care 1,29 milioane de tone sfârşesc în apele oceanului.

Cazul recent al balenei cu stomacul plin de plastic este un semnal de alarmă în ceea ce priveşte necesitatea reducerii utilizării obiectelor din acest material, deoarece şi alte animale marine sunt, cu siguranţă, puse în pericol de poluare. Plasticul este periculos nu doar pentru animale, ci şi pentru specia umană, avertizează experţii.

Pe plan naţional, în Indonezia, se urmăreşte reducerea masivă a utilizării plasticului, inclusiv încurajarea magazinelor de a renunţa la pungile de plastic, prin înlocuirea acestora cu alte materiale, şi creşterea conştientizării asupra pericolelor plasticului asupra mediului şi vieţii speciilor, în rândul populaţiei.

Pe plan mondial, protejarea vieţii marine şi reducerea poluării în acest mediu reprezintă unul dintre obiectivele regăsite în Agenda Naţiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă, care se doreşte a fi implementată în întreaga lume, până în 2030.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici