Desene de Banksy, vândute la licitaţie cu aproape 580.000 de euro

O colecţie ce include 32 desene create de Banksy, renumitul artist stradal originar din Bristol, a fost vândută cu aproape 435.000 de lire sterline (580.000 euro) la o licitaţie organizată joi în Marea Britanie.

235 afișări
Imaginea articolului Desene de Banksy, vândute la licitaţie cu aproape 580.000 de euro

Desene de Banksy, vândute la licitaţie cu aproape 580.000 de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Licitaţia a fost organizată la Londra de casa Bonhams, informează bbc.com. Colecţia de desene a fost pusă în vânzare de proprietarul galeriei de artă Steve Lazarides.

Reprezentanţii casei Bonhams spun că acele opere de artă "au performat extrem de bine", iar 30 dintre cele 32 de desene create de Banksy au fost vândute cu preţuri care au depăşit estimările specialiştilor.

Cel mai scump dintre loturi a fost "Rude Copper", un desen ce prezintă un poliţist care ridică degetul mijlociu într-un gest sfidător. Acest desen s-a vândut cu 32.500 de lire sterline (43.390 euro).

Următoarea lucrare, prin prisma preţului de vânzare, a fost "Christ with Shopping Bags", care a fost achiziţionată cu 22.500 de lire sterline (30.039 euro).

Desenul "Flower Thrower" s-a vândut cu 20.625 de lire sterline (27.536 euro), iar desenele "Laugh Now" şi "Festival" au fost tranzacţionate cu 20.000 de lire (26.700 euro) fiecare.

Lucrările lui Banksy au fost incluse în licitaţia "contemporary lifestyle" în cadrul căreia o serie de opere create de Damien Hirst şi Conor Harrington s-au vândut la rândul lor cu preţuri ce au depăşit estimările specialiştilor.

În total, licitaţia organizată de casa Bonhams a generat încasări de peste 1 milion de lire sterline (1,3 milioane euro).

Banksy a devenit un pictor contemporan extrem de apreciat în universul artistic, fiind celebru pentru desenele sale în graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoţite adeseori de comentarii cu tentă socială.

Banksy a apărut şi a regizat documentarul "Exit Through the Gift Shop", în care îşi prezintă opera, fără a-şi dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.

Banksy, care îşi ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul şi arta subversiunii: el şi-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar şi pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.

Banksy, un reprezentant al curentul street art, este renumit pentru faptul că îşi tachinează publicul, dar şi autorităţile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj. În trecut, Banksy a reuşit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deţinut de la Guantanamo.

În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziţie inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje şi agenţi de pază.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici