Detalii şi fapte insolite despre premiile Oscar: Cine este persoana care a câştigat cele mai multe statuete

Istoria galei Oscar, a cărei a 91-a ediţie va avea loc duminică seară, la Dolby Theatre din Los Angeles, este caracterizată de multe detalii notabile şi insolite.

1507 afișări
Imaginea articolului Detalii şi fapte insolite despre premiile Oscar: Cine este persoana care a câştigat cele mai multe statuete

Detalii şi fapte insolite despre premiile Oscar

3,85 este greutatea, în kilograme, a unei statuete Oscar, care are o înălţime de 34 de centimetri.

3.400 este numărul de locuri din Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre), unde gala premiilor Oscar este organizată în fiecare an, începând din 2002.

1929 este anul primei ediţii a premiilor Oscar, la doi ani după înfiinţarea Academiei de film americane - The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

1.500 este numărul jurnaliştilor şi angajaţilor din mass-media acreditaţi la Oscar.

300 este numărul fericiţilor câştigători, aleşi prin tragere la sorţi, ai locurilor de lângă covorul roşu pe care vor defila celebrităţile.

24 este numărul categoriilor de premii - cu excepţia celor pentru întreaga carieră -, însă pot exista mai mulţi câştigători în cadrul unei singure categorii.

- 2019 -

Lungmetrajele "The Favourite", de Yorgos Lanthimos, şi "Roma", de Alfonso Cuaron, conduc, cu câte zece selecţii, în topul nominalizărilor la cea de-a 91-a ediţie a galei Oscar. Câte opt nominalizări au primit filmele "A Star Is Born", de Bradley Cooper, şi "Vice", de Adam McKay, iar "Black Panther", de Ryan Coogler, de la Marvel, are şapte selecţii, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj.

- 14 este recordul nominalizărilor obţinute de un film, deţinut de "Totul despre Eva" (1951), "Titanic" (1998) şi "La La Land" (2017).

- 11 este recordul premiilor Oscar câştigate de un film, deţinut la egalitate de "Ben-Hur", "Titanic" şi "Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui".

- "The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003) este şi filmul care a obţinut cele mai multe premii în toate categoriile la care a fost nominalizat - 11.

- Trei filme au primit cvintetul de mari trofee Oscar - "cel mai bun lungmetraj", "cel mai bun regizor", "cel mai bun rol principal masculin", "cel mai bun rol principal feminin", "cel mai bun scenariu adaptat/ original": "It Happened One Night" (1934), "Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo's Nest" (1975), "Tăcerea mieilor/ The Silence of the Lambs" (1991).

Anul acesta, nicio femeie nu se numără printre regizorii nominalizaţi.

- Kathryn Bigelow este prima şi singura femeie premiată cu Oscar pentru regie - în 2010, pentru "The Hurt Locker".

Anul acesta, pentru prima dată, Spike Lee a fost nominalizat atât la premiul pentru cel mai bun regizor, cât şi la cel pentru cel mai bun film, în calitate de producător, fiind doar al şaselea cineast de culoare care se poate lăuda cu această performanţă, după Jordan Peele, John Singleton, Lee Daniels, Steve McQueen şi Barry Jenkins. El concurează la Oscaruri cu filmul "BlacKkKlansman".

- John Ford deţine recordul pentru cele mai multe Oscaruri obţinute pentru regie - 4.

Anul trecut, starul filmului "Mudbound" Mary J. Blige a scris istorie fiind prima persoană nominalizată la aceeaşi ediţie Oscar într-o categorie dedicată interpretării actoriceşti şi una dedicată celui mai bun cântec. Anul acesta, performanţa este repetată de Lady Gaga, nominalizată pentru rolul principal din "A Star is Born" şi pentru piesa "Shallow".

În categoria interpreţilor, Glenn Close ar putea deţine titlul de actriţa cu cele mai multe nominalizări la Oscar fără să fi câştigat nici o singură dată. Până acum adunase şase nominalizări, pentru roluri în filme ca "Atracţie fatală/ Fatal Attraction", "Legături primejdioase/ Dangerous Liaisons", "Albert Nobbs" şi "Marea răceală/ The Big Chill". De data aceasta, la a şaptea nominalizare, norocul său s-ar putea să se schimbe, Glenn Close fiind favorită pentru a câştiga premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul său din "The Wife".

- Meryl Streep este lider în topul nominalizărilor, cu 21.

- Katharine Hepburn este actriţa cu cele mai multe premii Oscar - 4 .

Mahershala Ali este favorit pentru premiul Oscar acordat celui mai bun actor într-un rol secundar, pentru apariţia sa în "Green Book: O prietenie pe viaţă/ Green Book". A câştigat acelaşi premiu şi în urmă cu doi ani, pentru rolul din "La lumina lunii/ Moonlight". Dacă ar câştiga, Ali ar deveni actorul premiat cel mai repede cu un al doilea Oscar, după trofeele câştigate de Tom Hanks în 1993, pentru "Forest Gump", şi în 1994, pentru "Philadelphia".

Aceasta este a treia oară când Amy Adams şi Christian Bale joacă împreună într-un film şi primesc amândoi nominalizări la premiile Oscar. Au fost pe genericul "Luptătorul/ The Fighter", din 2010, al "Ţeapă în stil american/ American Hustle", în 2013, iar acum amândoi au fost nominalizaţi pentru rolurile interpretate în "Vicele/ Vice". Până acum, numai Bale a plecat acasă cu un Oscar, pentru rolul interpretat în producţia din 2010.

Protagonista peliculei "Roma", Yalitza Aparicio, nu mai jucase niciodată într-un film înainte să fie distribuită în superproducţia mexicanului Alfonso Cuaron. De-a lungul timpului, au mai fost nominalizate pentru premiul Oscar acordat celei mai bune actriţe în rol principal debutantele Quvenzhane Wallis ("Tărâmul visurilor/ Beasts of the Southern Wild", 2013), Gabourey Sidibe ("Precious: După romanul Push de Sapphire/ Precious: Based on the Novel Push by Sapphire", 2009) şi Hailee Steinfeld ("Adevăratul curaj/ True Grit", 2010).

- Compozitorul John Williams are cele mai multe nominalizări pentru un artist în viaţă, 51. Williams a mai primit 5 nominalizări pentru cel mai bun cântec.

- Walt Disney deţine recordul de 59 de nominalizări la Oscar.

- Persoana care a câştigat cele mai multe premii Oscar este tot Walt Disney, cu 22 de trofee (22 competitive şi 4 onorifice), fiind de asemenea cel care a câştigat cele mai multe premii ale Academiei într-un an - 4.

- De asemenea, femeia care a câştigat cele mai multe premii Oscar este designerul de costume Edith Head, cu opt trofee.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici