Deva: Doi angajaţi ai unor instituţii de cultură trimişi în judecată au fost suspendaţi din funcţii

Şeful Secţiei Arheologie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi soţia sa, consilier la Direcţia de Cultură Hunedoara, au fost suspendanţi, miercuri, din funcţii, după ce au fost trimişi în judecată sub acuzaţia că au exportat în Italia mii de piese de patrimoniu cultural.

121 afișări

Şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Cătălin Rişcuţa, fost consilier la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara, şi soţia sa, consilier în cadrul aceleiaşi Direcţii, au fost suspendaţi, miercuri, din funcţii, după ce au fost trimişi în judecată, împreună cu alte trei persoane, de Parchetul Tribunalului Hunedoara, sub acuzaţia că au exportat în Italia mii de piese de patrimoniu cultural, prejudiciul depăşind 170.000 de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit directorului Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Marcel Morar, şeful Secţiei de Arheologie, Cătălin Rişcuţa, va primi prin poştă înştiinţarea că a fost suspendat.

"Am intrat în posesia rechizitoriului prin care Cătălin Rişcuţa a fost trimis în judecată pentru infracţiuni grave şi am decis suspendarea sa începând cu data de astăzi (miercuri - n.r.). El a intrat de azi în concediu medical, prin urmare o să-i trimitem prin poştă înştiinţarea. Este suspendat până la stabilirea unei sentinţe în procesul respectiv", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Marcel Morar, directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Directorul interimar al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara, Călin Cornea, a confirmat suspendarea din funcţie a Cristinei Rişcuţa, consilier superior pe probleme de patrimoniu mobil.

"S-a luat decizia de suspendare pe perioadă nedeterminată până la stabilirea unei sentinţe în procesul în care a fost trimis în judecată angajatul nostru”, a declarat Călin Cornea.

Cinci persoane, printre care doi consilieri de la Direcţia Judeţeană de Cultură Hunedoara şi un cetăţean italian, au fost trimise în judecată, la mijlocul lunii martie, de Parchetul Tribunalului Hunedoara, sub acuzaţia că au exportat în Italia mii de piese de patrimoniu cultural, prejudiciul depăşind 170.000 de euro.

Cei cinci sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice şi de fals intelectual.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, procurorul Victoriţa Povarnă, în urma expertizelor făcute în dosar s-a stabilit că statul român a fost prejudiciat cu peste 75.700 de euro şi aproximativ 420.000 lei, reprezentând în total circa 175.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, principalul inculpat în acest dosar este un consilier de la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara, care ar fi eliberat, ilegal, în perioada anilor 2003-2005, un număr de 18 certificate de export pentru 16.779 de piese de patrimoniu cultural, care au ajuns în Italia prin intermediul a două firme din judeţul Timiş.

Un al doilea consilier din cadrul Direcţiei de Cultură Hunedoara este acuzat că a luat ilegal piese arheologice din depozitul muzeului din Deva şi că nu a predat instituţiei mai multe obiecte pe care le-a descoperit în şantierele arheologice pe care le-a condus în perioada de referinţă.

Cătălin Rişcuţa, pe atunci consilier în cadrul Direcţiei, a devenit, anul trecut, şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Cetăţeanul italian implicat în acest caz este administratorul uneia dintre firmele din judeţul Timiş prin intermediul cărora au fost trimise în străinătate bunurile de interes cultural preluate din judeţul Hunedoara. Italianul a mai fost cercetat de către autorităţile din Italia tot pentru fapte care ţin de patrimoniul cultural.

Piesele de patrimoniu pentru care au fost eliberate certificatele de export sunt, în mare parte, tablouri, icoane şi statuete.

Anchetatorii susţin că obiectele erau exportate ilegal în Italia pentru a fi vândute în magazinele de antichităţi.

Ancheta în acest caz a fost desfăşurată împreună cu poliţiştii de la Serviciul Patrimoniu al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, coordonaţi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Cele cinci persoane trimise în judecată riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 12 ani, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.

Primul termen în proces a fost stabilit pentru 12 mai, la Judecătoria Deva.

Statul român, prin Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara, s-a constituit parte civilă în acest dosar pentru a recupera cei aproape 175.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici