Drepturi umane, acordate unui lac. Ce spun locuitorii oraşului despre noua lege

Locuitorii din Ohio, Statele Unite sunt primii care acordă drepturi umane unui lac, scrie Vox.com

2500 afișări
Imaginea articolului Drepturi umane, acordate unui lac. Ce spun locuitorii oraşului despre noua lege

Primul lac din lume căruia i se acordă aceleaşi drepturi ca a unui om

„Legea Lacului Erie” a fost adoptată în urma unui vot al locuitorilor, astfel acordând lacului american „dreptul de a exista, de a prospera şi de a evolua natural”. De asemenea, noua lege oferă cetăţenilor din Ohio dreptul de a da în judecată orice persoană sau companie care încalcă legile lacului.

La scurt timp după adoptare, o fermă din apropiere a dat în judecată legea, contestând constituţionalitatea sa. Ferma familiei Drewes susţine că legea pune în pericol afacerea prin crearea de răspundere legală în cazul în care orice fertilizator ar ajunge în lac.

Decizia de a adopta această lege vine în urma crizei apei din Toledo, Ohio din august 2014, atunci când fertilizatori de la fermele din apropiere au poluat lacul aşa de mult încât apa potabilă a oraşului devenise toxică. Apa nu putea fi fiartă sau filtrată, susţin autorităţile.

Guvernatorul a declarat stare de urgenţă pentru zona din Toledo, iar companiile din oraş şi-au suspendat activitatea şi spitalele au redirecţionat pacienţii. „Eram în travaliu în timpul crizei”, spune Crystal Jankowsi, unul dintre organizatorii iniţiativei. „Exista o paranoie constantă, nu aveam voie nici să ating apa”, adaugă aceasta.

De la începutul crizei din 2014, comunitatea fermierilor a cheltuit milioane de dolari pentru a găsi modalităţi de reducere a contaminării apei. În plus, numeroase ferme au fost instituite pentru a căuta cele mai sigure metode de agricultură. 

„Există această idee că dacă oprim contaminarea cu fertilizatori, lacul Erie va fi curat”, spune Joe Cornely, purtător de cuvânt al Asociaţiei Fermelor din Ohio. „Este corectă idea, dar nu există un număr de magie prin care am putea să oprim scurgerea fertilizatori de pe câmp”, adaugă Cornely. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici