Enigmaticul peşte lump îşi schimbă culoarea pe măsură ce îmbătrâneşte. Ce au descoperit cercetătorii

  • Aceşti peştişori din adânc, care trăiesc pe fundul mării şi care se găsesc în Atlanticul de Nord şi în unele părţi ale Oceanului Arctic, au o varietate de culori, care se schimbă pe măsură ce peştii îmbătrânesc.
  • Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă cred că au identificat adevărata culoare a peştelui, verde fluorescent.
1310 afișări
Imaginea articolului Enigmaticul peşte lump îşi schimbă culoarea pe măsură ce îmbătrâneşte. Ce au descoperit cercetătorii

Sursa foto: Twitter

Într-un studiu publicat în această lună în Journal of Fish Biology, oamenii de ştiinţă au descoperit că peştele lump luminos străluceşte la lumină UV. Ei cred că aceşti peşti îşi folosesc strălucirea biofluorescentă pentru a se identifica şi, eventual, pentru a comunica între ei.
 
În ultimii ani, biofluorescenţa a fost observată la rechinii pisică, la wombat, la veveriţele zburătoare şi la multe alte specii. 
 
Peştii lump sunt creaturi solitare care îşi petrec cea mai mare parte a vieţii pe fundul mării. Aceşti peşti cu aspect ciudat se agaţă de roci şi alge marine, folosind o înotătoare pelviană modificată pe partea inferioară, care acţionează ca o ventuză pentru a-i ajuta să stea pe loc până când înoată ceva gustos, potrivit The New York Tiemes.
 
Au devenit, de asemenea, pseudo-celebrităţi pe TikTok, unde un flux neîncetat de videoclipuri postate de cercetători şi pescari au adunat milioane de vizualizări.
 
Anul trecut, Dr. Thomas Juhasz-Dora, medic veterinar şi student la doctorat la University College Cork din Irlanda, a devenit curios când a privit în ochii bulbucaţi ai unui peştişor lump din laboratorul său, şi i-a venit o idee. Văzuse biofluorescenţă la alte specii marine şi a vrut să afle dacă peştele său lump posedă această trăsătură. El a adunat 11 peşti lupm tineri şi i-a fotografiat în diferite condiţii de lumină. În condiţii de lumină obişnuită, ei păreau verzi ca spuma de mare. Dar atunci când au fost expuşi la lumină UV, întregul lor corp a emis o strălucire încântătoare, verde neon.
 
Am zis "wow"", a declarat Dr. Juhasz-Dora, care a fost uimit de intensitatea biofluorescenţei peştilor. Acest fenomen apare atunci când un organism absoarbe razele ultraviolete, de obicei invizibile pentru oameni, şi le reemite sub formă de culori pe care le putem vedea, de obicei roşu, portocaliu sau verde. Acest fenomen nu trebuie confundat cu bioluminescenţa, în care animalele îşi produc propria lumină printr-o reacţie chimică.
 
Multe specii au filtre speciale în cornee care le permit să vadă biofluorescenţa fără ajutorul luminii UV. Dr. Juhasz-Dora bănuieşte că peştii lump sunt dotaţi cu aceste filtre, ceea ce le-ar permite să dea cumva semnale celor din specia lor, rămânând în acelaşi timp ascunşi de prădători.
 
Este cu siguranţă plauzibil", a declarat Elizabeth Fairchild, cercetător şi profesor asociat la Universitatea din New Hampshire, care studiază peştii lompa şi alte specii acvatice crescute în scopuri comerciale.
 
Peştele ar putea, de asemenea, să îşi folosească biofluorescenţa pentru a atrage prada, dar Dr. Fairchild pariază pe comunicare. „Comunicarea este probabil răspunsul", a spus ea, „doar că nu ştim ce comunică".
 
De asemenea, este posibil ca biofluorescenţa să nu servească niciunui scop. Cu toate acestea, Dr. Fairchild, care nu a fost implicat în studiu, a spus că este puţin probabil, având în vedere importanţa coloraţiei pentru lumpfish.
 
„Peştii lump au o plasticitate cromatică atât de uimitoare", a spus Dr. Fairchild. Când sunt eclozaţi, ei pot avea aproape orice culoare din curcubeu. În perioada de tinereţe, culoarea pielii lor groase şi noduroase se schimbă pentru a se potrivi cu mediul înconjurător, ajutându-i să se ascundă de prădători. Când ajung la vârsta adultă, peştii lump dezvoltă o piele de culoare gri deschis spre albastru deschis. Cu toate acestea, acest lucru se schimbă în timpul sezonului de reproducere, când masculii devin roşu-portocaliu şi femelele verde-albastru.
 
Cum şi de ce a evoluat biofluorescenţa la peştele lump este una dintre multele întrebări ridicate de descoperirea Dr. Juhasz-Dora. El şi colegii săi investighează acum dacă peştii lump îşi pot controla biofluorescenţa. Descoperirea lor recentă "a deschis uşa către noi descoperiri", a spus el. „Ne permite să vedem cu adevărat lumea din perspectiva lor, mai degrabă decât din perspectiva noastră".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici