Experţii medicali trag un semnal de alarmă: Bătrânii sunt otrăviţi de medicamente, pentru că testările clinice se fac pe tineri

Mulţi pensionari iau câte 10 – 20 de medicamente pentru bolile pe care le au, ceea ce îi expune multiplelor reacţii adverse şi mai ales interacţiunilor dintre ele, scrie The Telegraph.

4658 afișări
Imaginea articolului Experţii medicali trag un semnal de alarmă: Bătrânii sunt otrăviţi de medicamente, pentru că testările clinice se fac pe tineri

Expert: Bătrânii sunt otrăviţi de medicamente, pentru că testările clinice se fac pe tineri. „Când iei 15 medicamente pe zi e uşor s-o dai în bară”

Bătrânii sunt otrăviţi de dozele puternice de medicamente, pentru că testele se fac pe persoane mai tinere, avertizează un expert al Serviciului Naţional pentru Sănătate din Anglia, scrie The Telegraph. Profesorul de Farmacologie Clinică şi Moleculară Munir Pirmohamed de la Universitatea din Liverpool şi manager al sus-numitei agenţii, spune că persoanele în vârstă sunt într-un pericol de toxicitate pentru că medicamentele nu pot fi procesate de corpurile lor îmbătrânite la fel cum sunt procesate de către organismele mai tinere.

„Multe dintre aceste medicamente au fost testate pe tineri şi pe oameni cu diverse afecţiuni. Când folosim un medicament într-o doză acceptată, de cele mai multe ori îi otrăvim pe beneficiarii lor imediaţi, adică pe bătrâni. Iar la asta se adaugă sporul de toxicitate produs de interacţiunea dintre ele. Asta se întâmplă din cauză că funcţiile renale, la persoanele în vârstă se află în declin. Mulţi dintre pacienţii pe care-i văd eu iau câte 15 – 20 de pastile pe zi, ceea ce înseamnă trei, patru sau chiar cinci interacţiuni, astfel că, pe lângă bolile de care ne ocupăm, trebuie să avem grijă şi de interacţiunile dintre ele. E uşor s-o dai în bară. E foarte uşor să prescrii medicamente, dar e foarte greu să te opreşti de la ele. Când cineva ia 15 pilule pe zi e greu să decizi pe care dintre ele să i-l opreşti”.

Studii anterioare au scos în evidenţă că o persoană din 15 se află în spital din cauza reacţiilor adverse ale medicamentelor prescrise, ceea ce înseamnă că aproximativ 8.000 de paturi sunt ocupate din cauza capacităţii scăzute a organismelor în vârstă de a gestiona medicamentele. Asta înseamnă costuri suplimentare la bugetul de stat.

50% dintre persoanele intervievate au spus că au luat medicamente chiar dacă erau conştiente de reacţiile lor adverse dar sunt şi mulţi care au admis că s-au oprit, tocmai din cauza acestor efecte adverse.

„Bătrânii sunt excluşi de la testările medicamentelor, pentru că există această percepţie că bătrânii sunt dezordonaţi, strică testele, nu vin la programări sau pur şi simplu mor. În lumea reală, persoanele cardiace au în jur de 85 de ani, dar în testările clinice vârsta medie e de 65 de ani”.

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici