Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks, printre artiştii de la Balkanik Festival

Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks se numără printre artiştii invitaţi la Balkanik Festival, care se va desfăşura între 13 şi 15 septembrie, la Grădina Uranus din Capitală, informează un comunicat al organizatorilor.

381 afișări
Imaginea articolului Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks, printre artiştii de la Balkanik Festival

Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks, printre artiştii de la Balkanik Festival

Fanfara Ciocârlia este numele unei formaţii de 12 muzicieni din satul Zece Prăjini, judeţul Iaşi. Fanfara Ciocârlia este cunoscută drept cea mai rapidă fanfară din lume. Artiştii semnează coloana sonoră a filmului "Borat", nominalizat la Oscar în 2007 şi câştigător al Globului de Aur, şi a filmului "Gegen die Wand", în regia lui Fatih Akin, câştigător al Ursului de Aur şi al Oscarului european în anul 2004. Fanfara s-a aflat pe scena de la Oslo în 2012, unde a fost invitată la concertul dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace.

Taraf de Haidouks este o trupă de lăutari din Clejani care au dobândit succesul pe plan internaţional prin apariţia în anul 2000 în filmul "The Man Who Cried", regizat de Sally Potter, unde au jucat alături de Johnny Depp, Christina Ricci şi Cate Blanchett. Alături de actorul Johnny Depp au mai apărut în anul 2006 în filmul documentar despre cultura Romani - "When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan". În anul 1993 au apărut de asemenea în documentarul "Latcho Drom", în regia lui Tony Gatlif, care a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de film de la Cannes în anul 1993. Taraf de Haidouks sunt consideraţi reprezentanţii muzicii ţigăneşti, remarcabilă datorită vitalităţii caracteristice.

Pe lângă Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks, la cea de-a treia ediţie a festivalului Balkanik va cânta şi formaţia Kottarashky & The Rain Dogs, o trupă de muzică etno-electronică minimalistă din Bulgaria.

Kottarashky aka Nikola Gruev a deschis porţile unor spaţii muzicale nedescoperite până acum, cu primul lor album, "Opa Hey", în 2009. Abordarea lui de a folosi o colecţie de sunete din înregistrări autentice pe teren este similară cu cea a artistului Amon Tobin, singura diferenţă fiind că Gruev şi-a găsit şi înregistrat sursele în satele bulgăreşti. Combinându-le, a iniţiat o muzică de dans tribală digitală, care a întrecut cultura mash up a producătorilor globali contemporani sau colajele artistice ale arhitecţilor moderni ai sunetului.

La ediţia din acest an a Balkanik Festival vor cânta şi Mitsoura (Ungaria) şi Kal (Serbia).

Mitsoura este un proiect muzical unic care îmbină muzica romă maghiară cu rădăcinile orientale, rezultând un amestec pe care ei îl numesc "progressive electro world beat project". Amprenta caracteristică a trupei este dată în primul rând de vocea inconfundabilă şi talentul solistei trupei, Monika (Mitsou) Miczura, considerată ca fiind una dintre cele mai bune cântăreţe rome din lume. A colaborat cu regizorul francez Tony Gatlif pentru producţiile cinematografice "Gadjo Dilo", "Vengo", "Je suis né d'une cigogne" şi "Swing", şi a avut turnee mondiale alături de Gipsy Kings şi Fanfara Ciocârlia.

Kal este o trupă romani de world music din Serbia, care a atras interesul publicului sârb şi de pretutindeni cu albumul eponim, lansat în 2006, prezentând un amestec de muzică balcanică, cu influenţe de tango, influenţe turceşti, jamaicane şi din Orientul Mijlociu. Kal au avut peste o sută de concerte în toată lumea, în majoritatea ţărilor europene şi în SUA. Au fost invitaţi la festivaluri importante, precum Exit, Sziget, La notte di San Lorenzo şi la Womex şi World Music Expo. În aprilie 2006, albumul "Kal" a ocupat prima poziţie în World Music Charts Europe şi locul al treilea în clasamentul anual.

Pe lângă concerte, la Balkanik Festival vor mai avea loc un târg meşteşugăresc, proiecţii de film în aer liber, expoziţii de pictură şi fotografie, de obiecte tradiţionale, ateliere tematice, spectacole de dans, de circ, bucătărie tradiţională Balcanilor şi alte manifestări.

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate din reţeaua Eventim. Preţul unui abonament pentru cele trei zile de evenimente este 130 de lei, iar până pe 15 august, pot fi achiziţionate la jumătate de preţ de pe www.balkanikfestival.ro.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis. Asociaţia Culturală Metropolis, înfiinţată de Daniel Mitulescu, are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internaţional de Film pentru Copii KINOdiseea, la care au participat la cele patru ediţii de până acum peste 28.000 de persoane şi Caravana Metropolis - Cinema în aer liber, care a înregistrat cel mai mare public al unui cinematograf în aer liber din România, cu o medie de 1.300 de spectatori pe seară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici