Fanii reginei Elizabeth a II-a vor să îi ofere un iaht cu ocazia jubileului de diamant

Propunerea unui ministru britanic de a-i oferi reginei Elizabeth a II-a un iaht cu ocazia jubileului ei de diamant a stârnit controverse în luna ianuarie, dar acest detaliu nu i-a împiedicat pe fanii suveranei să lanseze iniţiative similare.

210 afișări
Imaginea articolului Fanii reginei Elizabeth a II-a vor să îi ofere un iaht cu ocazia jubileului de diamant

Fanii reginei Elizabeth a II-a vor să îi ofere un iaht cu ocazia jubileului de diamant

Un om de afaceri britanic, Ian Maiden, intenţionează să strângă 100 de milioane de lire sterline (125 milioane de euro) ca să construiască un iaht, pentru a fi folosit de regină, dar şi pentru a promova imaginea Commonwealth-ului.

Elizabeth a II-a nu mai are un iaht după retragerea din circulaţie a mult îndrăgitei ei Britannia, în 1997, din raţiuni economice.

Noua ambarcaţiune "va avea acelaşi obiectiv ca şi Britannia, dar va pune mai puţin accentul pe familia regală, pentru că eu cred că în zilele noastre, oamenii nu vor ca familia regală să aibă un iaht privat", a declarat Marina Johnson, purtătoarea de cuvânt a proiectului Commonwealth Flagship.

Acest iaht de lux va străbate mările şi oceanele lumii şi va contribui la prestigiul Regatului Unit şi al Commonwealth-ului.

Al doilea proiect, o iniţiativă a unor oameni de afaceri britanici, vizează strângerea a 60 de milioane de lire sterline (75 milioane de euro) pentru a cumpăra până la începutul anului viitor un iaht de ocazie pentru regină, care a împlinit recent vârsta de 86 de ani.

"Este o adevărată provocare să strângi atât de mulţi bani într-o perioadă de criză", a recunoscut Elaine Skinner, coordonatoarea proiectului Jubilee Yacht Appeal. "Noi cerem o liră sterlină de persoană" pentru această ambarcaţiune care "se va afla în serviciul reginei şi va contribui la acţiunile de strângere de fonduri pentru operele ei de caritate", a adăugat ea.

În luna ianuarie, ministrul britanic al Educaţiei Michael Gove a propus să îi ofere un iaht reginei Elizabeth a II-a, în semn de recunoştinţă ce i-o poartă poporul britanic. Această propunere a fost aspru criticată de administraţia de la Downing Street, care a considerat că este "inoportun să se cheltuiască astfel banii contribuabililor în această perioadă de penurie".

Seria de evenimente dedicate jubileului de diamant al Reginei Elizabeth a II-a a început oficial în luna februarie, prin comemorarea morţii regelui George al VI-lea. În martie, suverana a început un turneu prin Regatul Unit, în timp ce membrii familiei regale au vizitat statele din Commonwealth.

Jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii - împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron - este sărbătorit, până în iunie, cu fastul propriu casei regale de Windsor, dar şi cu consideraţie în contextul acestei perioade de austeritate.

Principalele momente festive vor avea loc însă de pe 2 iunie, data încoronării reginei, timp de patru zile. În prima zi va avea loc derby-ul Epsom, singurul în care caii reginei nu au fost premiaţi până acum. Duminică, 3 iunie, va avea loc "big lunch" (marele prânz n.r.), când milioane de oameni vor fi în parcuri, pub-uri şi pe străzile regatului. În aceeaşi zi, circa 1.000 de ambarcaţiuni vor oferi pe Tamisa un spectacol grandios, ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea.

În ziua următoare, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, până la Londra. Pe acesta din urmă îl va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit. În seara acestei zile, va avea loc şi un concert extraordinar în faţa palatului Buckingham, la care vor participa nume sonore din industria muzicală, precum Paul McCartney, Tom Jones, JLS, Robbie Williams, Kylie Minogue, Annie Lennox, Alfie Boe, Jessie J, Shirley Bassey, Cliff Richard şi Ed Sheeran.

Pe 5 iunie, în ultima zi de sărbătoare, va avea loc o slujbă la catedrala Saint-Paul, după care regina se va plimba cu caleaşca pe străzile Londrei şi îşi va face apoi apariţia la balconul palatului Buckingham.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici