„Fără Breaz în funcţii publice!”. Deputatul Gigel Ştirbu cere demisia ministrului Culturii

Deputatul Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, reacţionează după ce ministrul Culturii a lipsit la discuţiile din comisie şi cere demisia acestuia: ”Fără Breaz în funcţii publice!”, se arată în textul remis MEDIAFAX

102 afișări
Imaginea articolului  „Fără Breaz în funcţii publice!”. Deputatul Gigel Ştirbu cere demisia ministrului Culturii

Deputatul Gigel Ştirbu cere demisia ministrului Culturii: „Fără Breaz în funcţii publice! ”

”Domnul ministru «Ba, vin, ba nu mai vin!», adică, după cum bine v-aţi dat seama, dl. Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii, a tras clapa din nou Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor. Acesta fusese invitat, ieri, pentru a discuta şi eventual a soluţiona, împreună cu membrii comisiei şi cu managerii instituţiilor de cultură din subordinea Ministerului Culturii, situaţia alarmantă cu care se confruntă principalele instituţii de cultură din România din cauza subfinanţării. Din păcate, este a doua oară consecutiv, în decurs de o săptămână, când acesta îşi anulează participarea la lucrările Comisiei, în ultimul moment, după ce iniţial invitaţia fusese acceptată”, scrie Gigel Ştirbu după discuţiile de miercuri, la care au participat directorii principalelor instituţii de cultură finanţate de stat.

”Din discuţiile purtate cu managerii instituţiilor de cultură, aflate în subordinea Ministerului Culturii, pe care i-am amintit mai sus, s-au desprins probleme grave cum ar fi lupta asiduă pe care aceştia o duc pentru a ţine în funcţiune instituţiile culturale din România cu resurse minime, de cele mai multe ori banii provenind din fonduri proprii, bugetele pentru bunuri şi servicii au fost reduse cu 50% faţă de anul trecut, la capitolul investiţii banii nu există, clădiri destinate desfăşurării actului artistic care nu au autorizaţie ISU şi, din păcate, enumerarea nemulţumirilor poate continua la nesfârşit. Toate aceste tăieri bugetare din domeniul culturii duc într-un singur sens şi anume la falimentarea instituţiilor de cultură din România. În ciuda faptului că spectrul cultural ne defineşte identitatea ca popor, aspiraţiile, modul în care ne raportăm unii la alţii şi la lumea înconjurătoare, chiar şi aşa, cultura a ajuns preşul pe care îşi şterg picioarele contabilii PSD cu Teodorovici în frunte. Unica concluzie care s-a desprins în urma discuţiilor purtate azi cu managerii principalelor instrituţii de cultură din România a fost aceea că actualul Guvern, mai exact trioul distructiv Dăncilă-Breaz-Teodorivici nu asigură un buget decent acestui domeniu de activitate, iar dl. Breaz, în special, dă dovadă de o uriaşă incapacitate managerială. Astfel i se cere unanim demisia. Păi ce altceva poţi să-i mai ceri d-lui Breaz? El nu este în stare nici măcar să asigure dreptul la cultură cetăţenilor din banii cărora este plătit”, arată deputatul liberal.

Potrivit textului semnat de deputatul care conduce Comisia pentru cultură, ”nu ajunge că PSD-ul ţine oamenii în sărăcie şi în subdezvoltare, unii dintre ei fiind chiar nevoiţi să facă credite la bancă pentru a cumpăra o mână de lemne sau un coş de alimente, acum PSD-ul, prin persoana d-lui Breaz, privează poporul şi de acest drept inalienabil omului. Acestea sunt performanţele Guvernului actual. Sabotează propria ţară, deteriorează imaginea României peste hotare, îngropându-i definitiv propria identitate şi propriile valori culturale. Asta da dovadă de patriotism. Incompetenţă şi lipsă de responsabilitate. Aşa poate fi descris actualul ministru al culturii care dă răspunsuri evazive, fără rezolvări concrete, taie bugetele fără o analiză prealabilă, ca un destionic matematician ce este, fără a realiza, nici măcar pentru o clipă, care sunt beneficiile patrimoniului cultural al societăţii pentru o ţară democratică. PSD se comportă ca în perioada de tristă amintire a regimului comunist. PSD-ul elimină cultura prin subfinanţare şi astfel vor dispărea elitele, creativitatea şi libera exprimare. Pentru aceşti guvernanţi instituţiile de cultură sunt bune numai pe termen scurt, în special în campaniile electorale când sunt folosite pe post de instrumente de propagandă. Să nu uităm un aspect: cultura favorizează democraţia unei ţări şi nu cred că ne-am dori să ne întoarcem la acele vremuri când elitele se formau împotriva sau în pofida sistemului”.

La discuţiile de miercuri au fost în faţa Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor Bálint Balogh, director economic la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Bâlici Ştefan, Director General Institutul Naţional al Patrimoniului, Boureanu Alexandru, Manager, Teatru Naţional “Marin Sorescu” Craiova, Caramitru Ion, Director General Teatrul Naţional Bucureşti, Constantinescu Liviu, Manager interimar al Muzeului National de Arta al Romaniei, Dan Călin, Director General MNAC, Dimitriu Andrei Radu, Director General Filarmonica George Enescu, Dinu Tudor Cristian, jurist Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Dragnea Viorica, Director Economic Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian, Gáspárik Attila, Director General Teatrul National Targu-Mures, Hadji-Culea Cristian, Director General Teatrul Naţional Iaşi, Ionescu-Ballo Bianca, Manager Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian, Niţulescu Virgil Stefan, Manager Muzeul National al Taranului Roman, Oberländer Târnoveanu Ernest, Manager Muzeul Naţional de Istorie a României, Patachi Maria, director economic, Teatrul Naţional “Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Popoiu Paula, Manager Muzeul National al Satului ,,Dimitrie Gusti", Rancea Beatrice, Manager-Director General Opera Naţională Română Iaşi şi Ştefănescu Varvara-Cătălina, manager al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti.

”Devii toxic ca ministru al culturii atunci când nu mai poţi asigura dreptul la cultură cetăţenilor. Pe această cale, cer şi eu matematicianului de la cultură, alături de managerii instituţiilor de cultură din România, încă o dată demisia!”, spune Gigel Ştirbu în textul intitulat ”Fără Breaz în funcţii publice!”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici