Filmul "Zero Dark Thirty", nominalizat la cinci premii OSCAR 2013, criticat de rudele unei victime a atentatului de la 11 septembrie

Rudele lui Betty Ann Ong, una dintre victimele atentatului care a avut loc pe 11 septembrie 2001 în Statele Unite, i-au criticat aspru pe producătorii filmului "Zero Dark Thirty", pentru că au folosit fără acordul lor o înregistrare a vocii acesteia din momentul tragediei.

457 afișări
Imaginea articolului Filmul "Zero Dark Thirty", nominalizat la cinci premii OSCAR 2013, criticat de rudele unei victime a atentatului de la 11 septembrie

Filmul "Zero Dark Thirty", nominalizat la cinci premii OSCAR 2013, criticat de rudele unei victime a atentatului de la 11 septembrie

Betty Ann Ong se afla în unul dintre cele două avioane care au lovit World Trade Center din New York şi, potrivit rudelor ei, folosirea înregistrării telefonice din timpul tragediei este "revoltătoare", informează bbc.co.uk.

Mark Boal, scenaristul filmului care a fost nominalizat la Oscar şi care are ca subiect capturarea şi uciderea lui Osama Bin Laden, a declarat pentru presă că Ong este "o eroină naţională".

Betty Ann Ong, însoţitoare de bord pe linia American Airlines Flight 11, a vorbit timp de 23 de minute cu autorităţile, de la telefonul aflat la bordul aeronavei, oferind acestora detalii cu privire la atentat.

Betty se află printre victimele ale căror voci sunt auzite în cadrul unei secvenţe de la începutul filmului "Zero Dark Thirty", iar fratele ei susţine că înregistrarea a fost folosită fără permisiunea familiei.

"Consider că este revoltător, iar modul în care s-a acţionat reprezintă un abuz la adresa victimelor", a declarat fratele lui Betty Ann Ong pentru The New York Times.

Acesta a cerut ca, în cazul în care filmul este câştigător al unui premiu Oscar, echipa să îşi prezinte scuze public, în cadrul galei. Totodată, el le-a mai cerut producătorilor lungmetrajului să facă donaţii fundaţiei înfiinţate în numele lui Betty Ann Ong, dar şi să publice pe site şi în comunicatul de lansare a DVD-ului informaţia potrivit căreia familia Ong nu este de acord cu tortura, aşa cum este prezentată în film.

Într-un comunicat comun al studiourilor de film Sony şi Annapurna Pictures se precizează că scenaristul Mark Boal şi regizoarea Kathryn Bigelow au fost tot timpul într-o relaţie directă şi strânsă cu familiile victimelor, chiar din momentul lansării producţiei.

"'Zero Dark Thirty' este, într-o mică măsură, un tribut adus celor care vor fi mereu afectaţi de aceste atacuri", se arată în comunicat.

Astfel, ca urmare a solicitărilor familiei lui Betty Ann Ong, link-uri către site-ul Fundaţiei Betty Ann Ong, către organizaţia Voices of September 11th şi către site-ul memorial 9/11 au fost postate pe pagina oficială de internet a filmului "Zero Dark Thirty".

Lungmetrajul regizat de Kathryn Bigelow s-a aflat în centrul a numeroase controverse încă de la lansarea sa, întrucât prezintă scene de tortură a unor persoane care ar fi contribuit la localizarea fostului lider al reţelei Al-Qaida. Mai multe voci au spus despre "Zero Dark Thirty" - care, duminică seară, a primit un Oscar pentru cel mai bun montaj de sunet - că ar fi fost un instrument de propagandă electorală pentru realegerea preşedintelui american Barack Obama.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici