Fostul papă Benedict al XVI-lea respinge categoric ideea de a permite bărbaţilor căsătoriţi să devină preoţi catolici

Fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea i-a cerut public papei Francisc să nu permită bărbaţilor căsătoriţi să devină preoţi, printr-o pledoarie inclusă într-o carte scrisă împreună cu cardinalul conservator Robert Sarah, care i-a uimit pe experţii de la Vatican, potrivit bbc.com.

3472 afișări
Imaginea articolului Fostul papă Benedict al XVI-lea respinge categoric ideea de a permite bărbaţilor căsătoriţi să devină preoţi catolici

Fostul papă Benedict al XVI-lea respinge categoric ideea de a permite bărbaţilor căsătoriţi să devină preoţi catolici

Benedict al XVI-lea apără ideea celibatului clerical în volumul obţinut de publicaţia franceză Le Figaro, care a şi publicat câteva fragmente duminică.

La sfârşitul lunii octombrie 2019, posibilitatea ca bărbaţii căsătoriţi să devină preoţi, în anumite circumstanţe, a fost discutată la o întrunire a episcopilor catolici din lumea întreagă care a avut loc la Vatican.

O eventuală decizie pozitivă în acest sens ar pune capăt unei tradiţii de mai multe secole în Biserica catolică şi ar putea fi o soluţie pentru numărul redus de preoţi catolici din regiuni îndepărtate ale lumii, precum Amazonul.

Totuşi, episcopii catolici tradiţionalişti critică aspru această idee.

Papa Francisc a sugerat anterior că este deschis ideii de a accepta preoţi căsătoriţi în Biserica catolică.

Subiectul este pe larg dezbătut mai ales în sânul Bisericii germano-catolice, care are o aripă progresistă influentă.

Este vorba despre "viri probati" - bărbaţi căsătoriţi ale căror virtuţi au fost dovedite.

"Nu pot să tac!", scrie papa emerit Benedict, în vârstă de 92 de ani, în această carte.

Benedict şi Sarah cer Bisericii să nu se lase "influenţată" de "pledoarii rele, manifestări teatrale, minciuni diabolice, greşeli la modă, care vor să diminueze valoarea celibatului clerical".

"Este urgent, necesar ca toată lumea, episcopi, preoţi şi laici, să se lase ghidată încă o dată de credinţă, atunci când analizează Biserica şi celibatul clerical care îi protejează misterul", au scris cei doi.

Ei au atras atenţia asupra preoţilor "care se vor simţi confuzi din cauza punerii continue sub semnul întrebării a celibatului".

Cei doi mai spun că bărbatul nu poate da curs celor două vocaţii, căsătoria şi Biserica, în acelaşi timp.

Sarah a subliniat că celibatul poate fi o "încercare", dar şi o "eliberare".

Benedict al XVI-lea a fost primul suveran pontif care a demisionat în ultimii aproape 600 de ani din istoria Bisericii catolice. De când şi-a dat demisia din funcţia de papă, în 2013, trăieşte într-o mică mănăstire din Vatican şi, în primii ani, s-a exprimat foarte rar în public. Însă, în ultima vreme, a început să îşi facă publice opiniile despre diverse probleme ale Bisericii catolice.

Acesta şi Sarah au insistat asupra faptului că pledoaria lor nu este "o manevră politică" sau "un joc de putere".

Experţii de la Vatican şi-au exprimat, însă, uimirea privind faptul că fostul papă a decis să vorbească despre un astfel de subiect sensibil.

"Benedict al XVI-lea nu încalcă legământul tăcerii, pentru că el nu s-a simţit niciodat legat de acea promisiune. Dar este o încălcare a limitelor gravă", a scris Massimo Faggioli, jurnalist al publicaţiei La Croix, pe platforma de micro-blogging Twitter.

Joshua McElwee, de la National Catholic Reporter, a scris pe aceeaşi platformă: "Un fost papă care vorbeşte în public despre ceva ce succesorul său este pe punctul de a evalua", acesta este un lucru "incredibil".

Expertul Iacopo Scaramuzzi de la Vatican a subliniat că "este dificilă coabitarea dacă papa emerit nu îşi respectă promisiunea de a se ascunde şi a se supune".

Papa Francisc va lua o decizie privind subiectul celibatului clerical în următoarele luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici