Gala Globurilor de Aur - un test pentru Hollywood-ul marcat de scandalurile sexuale

Hollywood-ul se pregăteşte pentru gala Globurilor de Aur, care lansează în mod tradiţional sezonul marilor premii în cetatea filmului american, afectată, însă, de dezvăluirile despre mai multe nume mari acuzate de abuzuri şi hărţuire sexuale.

789 afișări
Imaginea articolului Gala Globurilor de Aur - un test pentru Hollywood-ul marcat de scandalurile sexuale

Gala Globurilor de Aur - un test pentru Hollywood-ul marcat de scandalurile sexuale

Cea de-a 75-a ediţie a premiilor Globul de Aur, decernate de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), va avea loc duminică seară, la Los Angeles. Gala va fi prezentată de vedeta TV Seth Meyers.

Atmosfera galei va fi, însă, mai puţin festivă decât în mod obişnuit.

The New York Times a publicat, la începutul lunii octombrie 2017, o anchetă despre comportamentul de "prădător sexual" al producătorului de cinema Harvey Weinstein. Peste o sută de femei, printre care Ashley Judd, Rose McGowan, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rosanna Arquette, Asia Argento şi Cara Delevingne, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire, agresiune sexuală şi viol. Trei anchete sunt în curs, deschise de autorităţile din Londra, New York şi Los Angeles. Între timp, Weinstein a fost înlăturat din rândul membrilor Academiei de film americane, Academiei de film britanice şi Sindicatului regizorilor americani. În prezent, autorităţile investighează şi dacă producătorul de film nu a deturnat fonduri cu scopul de a păstra secrete faptele sale.

Însă consecinţele acestui scandal depăşesc colinele oraşului Los Angeles. Scandalul nu s-a limitat la industria cinematografiei, atingând şi oficiali ai marilor companii, precum Disney şi Amazon, dar şi zona media.

De asemenea, printre vedetele acuzate de abuz sexual se numără actorul Kevin Spacey, regizorul Bryan Singer, actorul Dustin Hoffman, producătorul muzical Russell Simmons, actorul de comedie Louis CK şi actorul Geoffrey Rush.

"Această avalanşă de comportamente sexuale abuzive este povestea anului, deci ne putem aştepta să fie tema galei Globurilor de Aur", este de părere Debra Birnbaum, redactor şef al secţiunii TV a publicaţiei Variety.

"Va influenţa totul, de la discursul de introducere al (prezentatorului) Seth Meyers la mulţumiri şi ţinute", a mai spus aceasta.

Ceremonia Globurilor de Aur reprezintă un bun indicator pentru filmele care vor fi premiate ulterior, la galele Sindicatului actorilor americani, Sindicatului regizorilor americani şi Oscar.

Multe dintre actriţele care vor participa la gala Globurilor de Aur 2018 vor purta ţinute negre, pentru a protesta faţă de abuzurile sexuale de la Hollywood.

Printre recentele iniţiative în lupta împotriva hărţuirii sexuale la locul de muncă se numără Time's Up - lansată de aproximativ 300 de vedete, printre care Natalie Portman, Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Meryl Streep şi Jennifer Lawrence. Asociaţia îşi doreşte să apere victimele abuzurilor sexuale, nu numai pe cele de la Hollywood, ci şi pe cele din domenii mai puţin "glamour", precum restaurante şi agricultură.

25 de premii vor fi decernate duminică seară, 14 în categorii dedicate filmului şi 11, în categorii dedicate televiziunii.

Horror-ul şi satira socială "Fugi!/ Get Out" este unul dintre filmele favorite în categoria comediilor, în timp ce "Dunkirk", "The Post" şi "The Shape of Water" par a fi preferate în categoria dramelor.

În ciuda anilor de polemici privind sexismul la Hollywood, în 2018, nicio regizoare nu a fost nominalizată.

Lungmetrajul "The Shape of Water", de Guillermo del Toro, a primit cele mai multe nominalizări - şapte - la premiile Globul de Aur 2018, în timp ce producţia HBO "Big Little Lies" conduce în categoriile dedicate televiziunii, cu şase selecţii.

Nominalizarea lui Ridley Scott, care a trebuit să modifice producţia filmului "All The Money in the World", eliminându-l din distribuţie pe Kevin Spacey, a fost interpretată ca o mişcare de susţinere a HFPA faţă de victimele hărţuirii sexuale. Protagoniştii filmului, Michelle Williams şi Christopher Plummer, care l-a înlocuit pe Kevin Spacey, sunt şi ei nominalizaţi.

James Franco ("The Disaster Artist") pare a fi favorit în categoria "cel mai bun actor într-un film comedie", în timp ce în categoria corespondentă feminină par a fi favorite Saoirse Ronan ("Lady Bird") şi Margot Robbie ("Moi, Tonya").

În categoriile dedicate televiziunii, miniseria HBO "Big Little Lies" conduce cu şase nominalizări, urmată de "Feud: Bette and Joan", cu patru, iar "The Handmaid’s Tale", "Fargo" şi "This is Us" au primit trei.

Ceremonia va fi difuzată în direct de postul TV NBC, începând cu ora locală 17.00 (01.00 GMT), iar defilarea pe covorul roşu va fi transmisă în streaming pe Facebook, pe contul galei, de la ora locală 15.00.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici