GALERIE FOTO Criptă goală şi 30 de SCHELETE îngropate la diferite adâncimi, descoperite la Iaşi: Săpăturile au descoperit şi vestigii de a căror existenţă nu se ştia

Arheologii au descoperit sub vechea Catedrală Catolică din Iaşi o criptă goală şi peste 30 de schelete îngropate la diferite adâncimi, una în poziţie nefirească. Sub Catedrala Catolică din Iaşi s-ar afla ruinele unei biserici din secolul al 14-lea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2100 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Criptă goală şi 30 de SCHELETE îngropate la diferite adâncimi, descoperite la Iaşi: Săpăturile au descoperit şi vestigii de a căror existenţă nu se ştia

GALERIE FOTO Criptă goală şi 30 de SCHELETE îngropate la diferite adâncimi, descoperite sub vechea Catedrală Catolică din Iaşi

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Espiscopia Romano Catolică a început, anul trecut, un proiect de consolidare a vechii Catedrale din centrul Iaşului.

Arhelogii care au început săpăturile în sacristia vechii biserici au descoperit şi vestigii de a căror existenţă nu se ştia până acum.

"A fost găsită o criptă, aflată sub altarul bisericii vechi, care a fost sfinţită în 1789. Cripta este goală, aşteptăm să vedem dacă dedesubt sunt morminte sau dacă s-a făcut această criptă în vederea unor ulterioare înmormântări. S-au descoperit morminte despre care aveam documente. Aşteptăm finalizarea săpăturilor, se aşteaptă să se descopere fundaţiile vechii catedrale, despre care ne vorbesc documentele că ar fi de la sfârşitul secolului 14, începutul secolului 15”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano Catolice, Corneliu Cadar.

Pentru arheologi, o criptă descoperită sub o biserică nu este o surpriză, astfel de vestigii apărând sub multe dintre bisericile din Iaşi. Însă misterul este un imens cavou gol, de trei metri lungime, doi metri lăţime şi doi metri adâncime.

"Când ne-am uitat puţin în interior, aşteptam să fie un osuar, adică atunci când au făcut biserica nouă sau au făcut reparaţii au pus oasele descoperite acolo. Înăuntru este absolut gol”, a declarat arheologul Stela Cheptea.

În plus, arheologii au descoperit în sacristia bisericii peste 30 de schelete îngropate la diferite adâncimi, de la 2,5 la 4,25 metri.

Printre schelete a fost găsit şi unul aşezat într-o poziţie nefirească.

"În faţa Palatului Culturii am găsit, în urmă cu mai mult timp, o necropolă care nu era creştină, aparţinând unor migratori. Ei erau în poziţie chiricită. Un asemenea mormânt am găsit şi aici”, a declarat Stela Cheptea.

Arheologii speră ca după această descoperire istorică să găsească şi prima necropolă din această zonă, o biserică ortodoxă care se presupune că ar fi în zona Palatului de Cultură, aflat la mai puţin de un kilometru distanţă de vechea Catedrală Catolică, acolo unde au loc acum săpăturile.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici