GALERIE FOTO În satul Chintelnic, din Bistriţa, în Ajunul Bobotezei colindă hâzii pentru a alunga spiritele rele

În Ajunul Bobotezei satul Chintelnic din judeţul Bistriţa-Năsăud intră sub stăpânirea hâzilor, o tradiţie veche de sute de ani, nemaiîntâlnită prin alte locuri din ţară, tradiţie care încheie sărbătorile de iarnă, alungând spiritele rele din sat, informează corespondentul MEDIAFAX.

688 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO În satul Chintelnic, din Bistriţa, în Ajunul Bobotezei colindă hâzii pentru a alunga spiritele rele

GALERIE FOTO În satul Chintelnic, din Bistriţa, în Ajunul Bobotezei colindă hâzii pentru a alunga spiritele rele

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

În Ajunul Bobotezei, copiii, tinerii şi adulţii din Chintelnic, îmbrăcaţi în costume care de care mai ciudate, pornesc după lăsarea nopţii la colindat pe uliţele satului pentru a speria spiritele rele şi a le alunga din sat.

Ei colindă toate uliţele şi intră în fiecare casă pentru a o feri de rău, dar nu înainte de a întreba: "primiţi hâzii?“. Sătenii le deschid uşile larg, îi primesc în casele gătite de sărbătoare şi îi servesc cu prăjituri şi băutură.

Costumele “hâzilor” sunt fie straie populare, fie haine vechi. De obicei, băieţii se deghizează în fete şi tinerii travestiţi întruchipează un alai de nuntă care caută toată noaptea un preot care să le unescă destinele.

Între personaje, un loc aparte îl au cele care reprezintă moartea: îmbrăcate în alb, cu seceră în mână şi lumânări, bătrânii fiind cei care îşi aleg această temă şi se laudă că “poartă” moartea prin sat.

Pentru a nu fi recunoscuţi, hâzii îşi schimbă vocile, iar unii dintre ei interpretează şi o scurtă scenetă, amuzantă.

Tradiţia spune că în trecut tinerii mascaţi în hâzii veneau pe la casele fetelor de măritat pentru a vedea dacă sunt înstărite, pentru a-şi vedea socrii şi pentru a vedea dacă cea pe care o vor de nevastă este ordonată.

Astăzi, pe lângă distracţie, intrarea prin casele colindate de hâzi este prilej de satisfacere a curiozităţii: ce şi-a mai cumpărat nou vecinul, ce modernizări a mai făcut.

Colindatul hâzilor se termină la casa preotului din Chintelnic pe care hâzii vor să îl ajute să alunge duhurile rele care s-ar fi statornicit în sat de la precedenta sărbătoare.

Etnologii susţin că obiceiul "Hâzilor“ are o vechime de cel puţin 500 de ani şi nu se mai ţine nicăieri în ţară, la Chintelnic consinderându-se că el încheie sărbătorile de iarnă, îi protejează pe localnici până anul viitor şi alungă răul din sat.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici