Video GALERIE FOTO Moşcoarna, seva de mesteacăn sau ţuica din gutui, produse tradiţionale reînviate de studenţii din Cluj-Napoca

Studenţi ai USAMV Cluj-Napoca, îmbrăcaţi în costume populare, au prezentat, miercuri, produse tradiţionale precum moşcoarnă, sevă de mesteacăn, mămăligă din cartofi, ţuică de gutui sau plăcintă cu jemblecaş, scopul fiind reînvierea tradiţiilor culinare din localităţile de unde provin.

594 afișări

Conferenţiarul universitar Avram Fiţiu, din cadrul USAMV Cluj-Napoca, a declarat, miercuri, că în condiţiile în care ţări precum Franţa sau Italia au peste 200 de produse cu atestare europeană, România are unul singur, Magiunul de Topoloveni, ceea ce este inacceptabil.

„Scopul seminarului <<Produsul tradiţional: element de patrimoniu gastronomic>> de la USAMV este reînvierea tradiţiilor culinare din localităţile de unde provin studenţii de anul IV de la Ingineria Mediului. Ei au identificat un produs românesc autentic pe care şi l-au propus să îl scoată din uitare, construindu-i o poveste de marketing în aşa fel încât caietul de sarcini pentru fiecare aliment să facă obiectul unei proceduri de autorizare de către Ministerul Agriculturii ca produs tradiţional românesc. În condiţiile în care în UE, ţări precum Franţa sau Italia, au peste 200 de produse cu atestare europeană, România are unul singur, Magiunul de Topoloveni, ceea ce este inacceptabil. Avem un patrimoniu gastronomic care trebuie pus în valoare”, a spus Fiţiu.

Potrivit acestuia, agricultorii şi reprezentanţii Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) pot prelua aceste caiete de sarcini ale produselor expuse de studenţi şi să le ducă până la nivel de atestare procedurală.

Studentul Cătălin Crainic a prezentat seva de mesteacăn dintr-un butoi de lemn, extrasă din copaci din comuna Râşca, judeţul Cluj, despre care a spus că este o băutură medicinală, folosită în tratamentul mai multor boli, cu un gust acrişor – amărui.

„Seva se extrage din mesteacăn, făcând o gaură cu un burghiu, după care se introduce un furtun iar seva se scurge. Am adus 2,5 litri de sevă dintr-un singur copac. Cred că din ce în mai mult vor fi cei interesaţi în îmbutelierea sevei de mesteacăn şi chiar mă gândesc să mă ocup eu de aşa ceva”, a spus Crainic.

Romina Ursu a pregătit mămăliga din cartofi, specialitate din Bucovina.

„Aceasta a apărut în urmă cu 100 de ani din cauza foametei şi, pentru că în Bucovina nu prea se cultivă porumb, s-a inventat o mămăligă care conţine cartofi. La această mămăligă se pune şi făină de mălai dar reţeta conţine mai mult cartofi decât făină”, a spus studenta.

Un alt aliment prezentat de o studentă din judeţul Sălaj este moşcoarnă, care este un produs tradiţional de Paşti, pe care doreşte să îi reinvie, în condiţiile în care localnicii din comuna Sâg nu îl mai prepară decât rar.

„Se poate face cu brânză de vaci, adică dulce, sau cu brânză de oaie, adică sărată. Se face dintr-un aluat de pâine în care se adaugă brânză. Este un produs de Paşte deoarece de Crăciun se făceau cozonaci iar bunicii au vrut să facă altceva de Paşti, un fel de prăjitură”, a explicat Adina Bonţe.

Alţi studenţi au mai prezentat plăcinta cu jemblecaş, în care se umplura este reprezentată de griş cu lapte, colţunaşi cu silvoiţă, sau ţuica de gutui, care are între 50 şi 60 de grade şi care mai are în compoziţie miere de albine.

Reprezentantul unui Grup de Acţiune Locală (GAL) din Maramureş, Petre Mitru, prezent la evenimentul de la USAMV Cluj-Napoca, a declarat că produsele alimentare tradiţionale pot fi înregistrate fie pe cont propriu de către un student sau un producător local, fie prin apelarea la finanţări asigurate de GAL-uri.

„Noi putem aloca nişte bani celor care doresc să îşi înregistreze produsul complet printr-o măsură locală. Este vorba de circa 12.000 de euro care se dau pentru o perioadă de 3 ani cu care se poate începe o firmă care să se ocupe de dezvoltarea unui produs înregistrat, atestat, care se poate distribui la nivel european”, a explicat Mitru.

În cadrul seminarului, irlandezul Peter Hurley, organizatorul unui festival în Maramureş, a vorbit despre produsele tradiţionale din Maramureş ca patrimoniu gastronomic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici