Grupul A-ha s-a reunit temporar şi va lansa un nou album de studio, pe 4 septembrie

Grupul pop norvegian A-ha, al cărui single "Take On Me" a fost unul dintre cele mai populare cântece din anii 1980, s-a reunit temporar şi va lansa un nou album de studio - primul material discografic din ultimii şase ani -, care va ajunge în magazine pe 4 septembrie, informează Reuters.

559 afișări
Imaginea articolului Grupul A-ha s-a reunit temporar şi va lansa un nou album de studio, pe 4 septembrie

Grupul A-ha s-a reunit temporar şi va lansa un nou album de studio, pe 4 septembrie (Imagine: musictour.eu)

Grupul s-a destrămat în 2010, la finalul unui turneu mondial, iar solistul Morten Harket, clăparul Magne Furuholmen şi chitaristul Paul Waaktaar-Savoy au anunţat cu acel prilej că au decis să se concentreze pe proiecte solo.

Cei trei muzicieni nordici au decis, însă, de curând să se reunească pentru o perioadă de doi ani, cu scopul de a înregistra un nou album. Cel de-al 10-lea material de studio din discografia grupului, intitulat "Cast In Steel", va fi lansat pe 4 septembrie şi va fi promovat printr-un turneu european, ce va debuta anul viitor. Grupul A-ha va susţine şi un concert, în această lună, la festivalul Rock in Rio.

Grupul norvegian A-ha a fost înfiinţat în 1982, în oraşul Oslo. În acest an se împlinesc 30 de ani de la lansarea albumul de debut al formaţiei, "Hunting High and Low", care s-a vândut în peste 10 milioane de copii.

Cel mai recent album al grupului, "Foot Of The Mountain", lansat în 2009, a marcat o revenire la rădăcinile muzicii pop electronice, după ce, în ultimii ani, A-ha a compus mai mult balade melodioase. Acel album a urcat până pe locul al cincilea în topul albumelor din Marea Britanie.

Cu toate acestea, trupa norvegiană nu a mai ajuns niciodată cu adevărat la faima de care se bucura în anii 1980, atunci când solistul principal Morten Harket era un tânăr sex-simbol, iar membrii trupei erau urmăriţi peste tot de "armate" de fani.

A-ha a stabilit recordul mondial privind numărul de spectatori prezenţi la un concert live, cu un show susţinut pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro, în 1991, la care au asistat peste 196.000 de plătitori de bilete.

Însă, după dezamăgirea din 1993, provocată de albumul "Memorial Beach", considerat un insucces comercial, trupa a intrat într-o perioadă de pauză, reunindu-se abia după ce a fost invitată, în 1998, să participe la concertul anual organizat în onoarea laureatului premiului Nobel pentru pace.

Atât solistul principal Morten Harket, cât şi chitaristul Paul Waaktaar-Savoy au lansat albume solo în această perioadă.

Recompensată cu opt premii Spellemann - versiunea norvegiană a premiilor Grammy -, A-ha este singura formaţie pop/rock din Norvegia care s-a clasat pe locul întâi în topul Billboard din Statele Unite, în octombrie 1985.

Piesa "The Living Daylights" a fost folosită ca temă muzicală a filmului cu acelaşi titlu din seria "James Bond", lansat în 1987.

Trupa A-ha a vândut peste 80 de milioane de albume la nivel mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici