Hollywood-ul deplânge dispariţia unui simbol al luptei pentru drepturi civile

Michael Moore, Charlize Theron, Samuel L. Jackson şi Beyonce se numără printre numele mari de la Hollywood care şi-au exprimat, pe platformele de socializare, regretul faţă de decesul liderului sud-african Nelson Mandela, joi, la vârsta de 95 de ani.

71 afișări
Imaginea articolului Hollywood-ul deplânge dispariţia unui simbol al luptei pentru drepturi civile

Hollywood-ul deplânge dispariţia unui simbol al luptei pentru drepturi civile (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Nelson Mandela, eroul luptei împotriva apartheidului, a murit la domiciliul său din Johannesburg, a anunţat, joi seară, preşedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publică.

Nelson Mandela, care a fost primul preşedinte de culoare al Africii de Sud (1994 - 1998), a fost spitalizat în perioada 8 iunie - 1 septembrie din cauza unei recidive a unei infecţii pulmonare, cauzată probabil de tuberculoza contractată în închisoare.

Mandela a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru mulţi oameni, inclusiv pentru unele dintre cele mai mari nume din industria de divertisment, care au reacţionat imediat pe platformele de socializare online, pentru a-şi exprima regretul faţă de decesul acestuia.

Fostul preşedinte sud-african a fost imortalizat pe marele ecran de Morgan Freeman, Danny Glover, Terrence Howard, Sidney Poitier şi Dennis Haysbert, printre alţii. Cel mai recent film despre viaţa lui Mandela, "Mandela: Long Walk to Freedom", cu Idris Elba în rolul principal, a fost lansat deja în mai multe cinematografe, începând cu 29 noiembrie.

"Unul dintre privilegiile realizării de filme este să-i imortalizezi pe acei oameni care au avut un profund impact asupra omenirii", a spus Harvey Weinstein, cofondator al The Weinstein Co., compania care a produs "Mandela: Long Walk to Freedom". "Am avut privilegiul de a petrece timp cu preşedintele Mandela şi pot spune că simţul umorului îi era la fel de mare ca optimisul. Suntem profund întristaţi de pierderea lui; inimile noastre sunt alături de familia sa şi de întreaga naţiune africană", a mai spus Weinstein.

Actorul Idris Elba a spus: "Ce onoare este să păşeşti pe urmele lui Nelson Mandela şi să portretizezi un bărbat care a sfidat greutăţile vieţii, a rupt bariere şi a promovat drepturile civile în lumea întreagă. Gândurile şi rugăciunile mele sunt pentru familia sa".

Actorul Morgan Freeman, care a interpretat rolul lui Mandela în drama "Invictus" (2009), de Clint Eastwood, a spus: "Lumea a pierdut astăzi unul dintre adevăraţii giganţi ai ultimului secol. Nelson Mandela era un om de o incomparabilă onoare, forţă de necucerit - un sfânt pentru mulţi, un erou pentru toţi cei care preţuiesc libertatea şi demnitatea umană. Pe măsură ce ne amintim succesele sale, să nu ne mulţumim doar a reflecta cât de departe am ajuns, ci, în memoria sa, să ne gândim la cât de departe trebuie să mergem".

"Pauletta (Washington, n.r.) şi cu mine l-am numit pe Nelson Mandela, cu onoare şi modestie, prietenul familiei noastre. Va continua să trăiască prin noi toţi, ca un simbol al speranţei, credinţei şi forţei", a declarat actorul Denzel Washington.

La rândul său, vedeta TV Oprah Winfrey a spus că se simte onorată să-l fi cunoscut pe Mandela în viaţa lui privată, adăugând: "Simţeai că stai alături de un om plin de graţie şi maiestuozitate în acelaşi timp".

Muzicianul Quincy Jones a spus despre fostul lider sud-african, pe care l-a numit "Madiba, prieten, frate", că avea "un spirit născut din generozitate, dragoste, compasiune şi speranţă pentru omenire, care ar putea să nu mai apară niciodată la un asemenea nivel într-o fiinţă umană".

Muzicianul Paul Simon a adăugat că "Mandela a fost unul dintre marii lideri ai secolului al 20-lea. A conceput un model pentru ca duşmanii mortali să treacă peste ura simţită şi să găsească o cale de a reconstrui naţiunea prin compasiune, prin adevăr, dreptate şi puterea iertării".

Cântăreaţa Dionne Warwick a spus despre Mandela: "A trăit minunat ceea ce am fost învăţată de mic copil, anume că noi, oamenii, existăm pe Pământ să fim unul în slujba celuilalt şi de aici vine bucuria, pacea şi armonia pe care ni le dorim".

Aretha Franklin a declarat la rândul ei: "Cel mai extraordinar lucru a fost modul în care s-a ridicat după experienţa închisorii, a apartheidului, a urii, pentru a uni naţiunea - un extraordinar exemplu de umanitate şi curaj".

"Ceea ce îmi voi aminti despre domnul Mandela este că era un om a cărui inimă, spirit, suflet nu puteau fi îngrădite de nedreptăţile economice şi rasiale, de barele de metal (ale închisorii, n.r.), de povara urii şi a răzbunării", a spus şi Muhammad Ali.

Actriţa sud-africană Charlize Theron a scris pe Twitter: "Odihneşte-te în pace, Madiba. Ne vei lipsi, însă impactul tău asupra umanităţii va dăinui".

Iar regizorul Michael Moore a scris pe Twitter: "Eram convins că Nelson Mandela nu va ieşi niciodată din închisoae. Când a ieşit şi a devenit preşedinte, am decis că orice în lumea asta este posibil".

Actriţa Olivia Wilde, jurnalistul Anderson Cooper, actorul Albert Brooks, rapperul LL Cool J, cântăreţul Randy Jackson, vedeta TV Ellen DeGenere, actorii Jamie Foxx, Steve Martin, actriţa Lindsay Lohan, producătorul TV Simon Cowell, actorii Olivia Munn, Neil Patrick Harris, omul de afaceri Donald Trump, cântăreţii Paula Abdul şi Justin Timberlake şi-au exprimat regretul faţă de moartea lui Mandela pe platforma de socializare Twitter, vorbind despre "umanitate la absolut", "un exemplu sclipitor de măreţie umană şi succes", "un luptător pentru drepturile omului cu voinţă de fier şi inimă plină de compasiune", "cel mai mare militant pentru pace şi schimbare", "campion al umanităţii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici