Imagine inedită pe cerul nocturn al Noii Zeelande. Au fost observate formaţiuni luminoase, în formă de spirală

Observatorii de stele din Noua Zeelandă au fost uimiţi de formaţiuni luminoase ciudate, în formă de spirală, care au apărut pe cerul nopţii, duminică seara.

9582 afișări
Imaginea articolului Imagine inedită pe cerul nocturn al Noii Zeelande. Au fost observate formaţiuni luminoase, în formă de spirală

Sursa foto: Twitter

În jurul orei 19.25, Alasdair Burns, un ghid de observare a stelelor pe Insula Stewart/Rakiura, a primit un mesaj de la un prieten: „Ieşi afară şi uită-te la cer". „Imediat ce am ieşit afară, a fost foarte evident la ce se referea", a spus Burns.
 
El a văzut o spirală imensă, albastră, luminoasă. „Arăta ca o galaxie spiralată enormă, atârnând acolo pe cer şi plutind încet în derivă", a spus Burns. „Un sentiment destul de straniu".
 
Burns a făcut câteva imagini ale luminilor la expunere lungă, capturând spirala de pe telefonul său. „Am bătut repede la uşile tuturor vecinilor noştri pentru a-i scoate şi pe ei afară. Şi aşa am fost cam cinci dintre noi, toţi pe veranda noastră comună, privind în sus şi, ei bine, speriindu-ne puţin”.
 
Grupurile de socializare din ţară dedicate observării stelelor şi astronomiei amatoare s-au aprins când au văzut imaginile. Teoriile au abundat, de la OZN-uri la rachete străine şi până la manifestări luminoase comerciale, potrivit The Guardian.
 
„Premoniţie din partea găurii noastre negre orbitale", a spus un privitor de stele. „Extratereştrii din nou", a comentat altul.

Care este explicaţia

Realitatea a fost probabil puţin mai prozaică, a declarat profesorul Richard Easther, fizician la Universitatea Auckland, care a numit fenomenul "ciudat, dar uşor de explicat".
 
Norii de această natură apar uneori atunci când o rachetă transportă un satelit pe orbită, a spus el.
 
„Când propulsia este ejectată prin spate, aveţi ceea ce este în esenţă apă şi dioxid de carbon, care formează pentru scurt timp un nor în spaţiu care este luminat de soare", a spus Easther. „Geometria orbitei satelitului şi, de asemenea, modul în care suntem aşezaţi în raport cu soarele - această combinaţie de lucruri a fost perfectă pentru a produce aceşti nori cu aspect complet ciudat care erau vizibili din Insula de Sud".
 
Easther a declarat că racheta în cauză a fost probabil lansarea Globalstar de la SpaceX, pe care compania a trimis-o pe orbita joasă a Pământului de la Cape Canaveral, în Florida, duminică.
 
Burns a ghicit că spirala era probabil o rachetă, după ce a citit despre un fenomen similar în 2009, când o lansare de rachetă rusească a provocat spirale albastre uriaşe deasupra Norvegiei. Chiar şi ştiind sursa probabilă, a spus el, a fost o privelişte confruntatoare. „Niciunul dintre noi nu mai văzuse aşa ceva înainte. A fost spectaculos".
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici