Încrederea ascunsă sub filtre. Dezvoltarea stimei de sine, o provocare în era social media

  • 74% din fetele cu stimă de sine scăzută folosesc aplicaţii de editare foto
  • Psihoterapeut: Pot să apară probleme de sănatate, precum anorexia şi tuburări psihice
  • Una din trei fete spune că părinţii nu înţeleg presiunea de pe reţelele de socializare
650 afișări
Imaginea articolului Încrederea ascunsă sub filtre. Dezvoltarea stimei de sine, o provocare în era social media

Dezvoltarea încrederii în era social media.

Un studiu recent făcut în România de o companie internaţională de produse de îngrijire arată că 74% din fetele cu stimă de sine scăzută folosesc aplicaţii de editare foto pentru a schimba felul în care arată în poze, iar mai mult de jumătate dintre ele folosesc filtre.

Antonia Rusu este elevă în clasa a XI-a şi nu vede nimic rău în a prelucra imaginile înainte de a le posta în social media.
 
„Îmi place să folosesc filtre, adică unele sunt foarte drăguţe şi fac pozele să iasă mai bine. Toată lumea foloseşte în ziua de azi, oricine, şi fete şi băieţi. E ceva normal. Mi se par foarte ok, adică cele în limita bunului simţ”, mărturiseşte ea.
 
Potrivit studiului, una din trei fete spune că părinţii nu înţeleg presiunea de a arăta perfect pe reţelele de socializare.
 
Mihaela Anghel este mama unei fete de 11 ani, care deocamdată nu are conturi pe reţelele de socializare. Ştie că nu se va putea opune prea mult timp, însă vrea să-i clădească încrederea în sine astfel încât să nu posteze poze care distorsionează imaginea asupra realităţii.
 
„Toată lumea îşi pune filtre, hai sa ne punem si noi filtre. Nu este o realitate şi realitatea este aşa cum suntem, cum ne vedem în oglindă. Nu sunt de acord. Trebuie să ştim ce fac pe internet, cu cine vorbesc, cum se afisează, pentru că şi fotografiile sunt importante, ce îşi pune şi ce lasă să se vadă”, consideră Mihaela.
 
Fără a conştientiza impactul negativ, fetele îşi modifică selfie-urile pentru a se încadra în nişte standarde nerealiste de frumuseţe. Imaginile „perfecte” pe care le întâmpină în viaţa lor de zi cu zi distrug însă stima de sine şi încrederea.
 
Aida Ivan este psihoterapeut şi spune de ce este un fenomen atât de întâlnit în rândul tinerelor. 
 
„Fetele acestea nici nu se uită la ele, se detestă şi atunci se tot chinuie să fie altcineva. Este perioada de căutare, de formare, de finisare a formării. Este o perioadă în care îşi pun întrebări. Relaţia cu părinţii este foarte importantă, să ne împrietenim cu copiii noştri, să înţelegem că sunt altfel, alte generaţii”, recomandă Aida Ivan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici