INTERVIU VIDEO. Marius Gane, inginerul care cucereşte, de 30 de ani, cele mai înalte vârfuri din lume, dar salvează şi vieţi

Pentru alpinişti, cucerirea unui vârf montan este o luptă pentru a-şi atinge limitele şi a le împinge mai departe. La fel este şi pentru Marius Gane, ambasadorul României îl alpinism, care a realizat recent o dublă premieră românească în Anzii Cordilieri, informează descoperă.ro.

1031 afișări
Imaginea articolului INTERVIU VIDEO. Marius Gane, inginerul care cucereşte, de 30 de ani, cele mai înalte vârfuri din lume, dar salvează şi vieţi

INTERVIU VIDEO. Marius Gane, inginerul care cucereşte, de 30 de ani, cele mai înalte vârfuri din lume, dar salvează şi vieţi

Marius Gane, sportiv de performanţă, căţărător şi alpinist himalayan de altitudine a discutat cu Descoperă despre ultima sa expediţie din deşertul Atacama, Chile, unde a urcat pe cel mai înalt vulcan din lume - Ojos del Salado (6.893m), dar şi despre ce înseamnă să fii alpinist şi relaţia indistructibilă dintre munte, altitudine şi dorinţa alpinistului de a depăşi propria condiţie.

Ambasador al României în alpinism, Marius Gane are la activ mai mult de 20 de expediţii. A fost în munţi din Nepal, Peru, Chile, Pakistan, Tibet – China, Caucaz, Turcia, Argentina, Kenya, SUA, Canada, Franţa sau Kîrghistan. Unele dintre expediţii au fost cu grad mare de dificultate, în vârfuri montane de peste 8.000 de metri, printre ele Everestul ( 8.848 m) sau Nanga Parbat (8.126 m) .

A început să practice alpinismul din curiozitate. Fratele mai mare, căruia îi plăcea alpinismul l-a adus pe munte. ”Mi-a plăcut. Aşa a început totul. După aceasta am avut un grup de prieteni cu care mergeam împreună la munte. Ne-a plăcut la toţi. Împreună cu mulţi din acel grup şi acum practicăm alpinismul”.

Dublă premieră românească în Anzii Cordilieri

În ultima expediţie din Chile, care s-a încheiat la finele anului 2015, Marius Gane, vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă, a urcat în premieră naţională două vârfuri din Anzii Cordilieri: cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 metri) şi vârful geamăn (vârful de est – mai mic cu 0,5 m). Îndemnat de doi prieteni care au lucrat la proiect, conducătorul expediţiei, Marius Gane, a fost atras de specificul zonei şi de deşertul Atacama, în care nu a mai fost până atunci.

Conform aşteptărilor, expediţia din Anzii Cordilieri nu a fost lipsită de greutăţi. Condiţiile meteorologice nu au fost tocmai cele mai bune - vânt şi mult frig. ”Cel puţin în ziua cu vârful, dimineaţa, au fost aproximativ -20, -25 de grade Celsius şi toată ziua vânt. Vârful a fost uşor, am mers pe potecă, dar condiţiile acestea de vânt şi de frig l-au făcut neprietenos. Asta cred că a fost porţiunea grea pe care am remarcat-o”. Aceste condiţii neprietenoase au fost, însă, depăşite de Marius Gane. L-au ajutat experienţa, mersul cât mai rapid, dar şi echipamentul de bună calitate.

Pentru un alpinist, experienţa este suţinută de un element indispensabil - antrenamentul. ”Contează mult pregătirea fizică, pentru că trebuie să-ţi faci programul de aclimatizare, să-ţi cari echipamentul într-un timp cât mai scurt posibil, pentru că ziua e scurtă, iar condiţiile de zăpadă nu ţin foarte mult. Trebuie să urci dimineaţa cât e zăpada întărită şi trebuie să te mişti repede. Asta presupune antrenament. Trebuie să mergi repede în zonele cu risc de avalanşă sau de căderi de pietre şi numai între anumite ore, asta înseamnă că ai nevoie de viteză, deci, ai nevoie de antrenament”, ne-a explicat Marius Gane.

Pe lângă profesionişti, pe munte se încumetă să urce şi oameni nepregătiţi, care, potrivit lui Gane, pot ajunge pe vârf, însă ”acelea sunt excepţiile”.  ”Adevărat, oamenii bine-pregătiţi pot ajunge pe vârf. Să vă dau un exemplu, în expediţia Everest 2003, medicul expediţiei, Sebastian Coca, a ajuns foarte, foarte aproape de vârf, deşi el nu era alpinist. Era pregătit fizic, alterga în parc, se antrena, e un băiat tânăr cu o constituţie puternică, dar nu făcuse alpinism până atunci, dar putea să ajungă pe vârf. Deci se poate”, mai spune vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă.

VEZI INTERVIUL VIDEO AICI

Sursa: descoperă.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici