L-a comparat pe preşedintele Turciei cu Gollum şi acum riscă ÎNCHISOAREA - FOTO

Un medic turc riscă să fie condamnat la doi ani de închisoare din cauza unui meme (o imagine reprezentativă pentru o atitudine, un mod de a gândi, n.r.) publicat pe Facebook, în care l-a comparat pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu Gollum, un personaj din "Stăpânul inelelor".

4463 afișări
Imaginea articolului L-a comparat pe preşedintele Turciei cu Gollum şi acum riscă ÎNCHISOAREA - FOTO

Un medic turc riscă doi ani de închisoare pentru un meme în care l-a comparat pe Erdogan cu Gollum (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Medicul turc Bilgin Çiftçi şi-a pierdut locul de muncă şi este în prezent judecat. Condamnarea lui la închisoare depinde de răspunsul la întrebarea: "Este Gollum un personaj pozitiv sau negativ?", scrie washingtonpost.com.

Cinci experţi în trilogia "Stăpânul inelelor" au fost solicitaţi de instanţă pentru a stabili dacă acel meme cu Gollum reprezintă o insultă la adresa preşedintelui Erdogan.

Potrivit agenţiei de presă turce DHA, Bilgin Çiftçi a fost exclus din Ministerul Sănătăţii Publice din Turcia, în octombrie, după ce a postat pe pagina sa de Facebook un meme care îl compară pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan cu personajul Gollum din trilogia "Stăpânul inelelor".

Insultarea şefului statului reprezintă o infracţiune care se pedepseşte cu doi ani de închisoare în Turcia, iar medicul Bilgin Çiftçi a fost dat în judecată la scurt timp după apariţia acelui meme.

Însă, atunci când a apărut în instanţă, Bilgin Çiftçi a spus că nu a insultat pe nimeni.

Mulţi dintre fanii francizei "Stăpânul inelelor" susţin că Gollum nu este un personaj negativ, ci chiar un erou, deoarece el a fost acela care a eliberat Pământul de Mijloc de sub tirania inelului malefic, muşcând degetul lui Frodo şi (deşi fără să vrea) a plonjat cu acesta în lava care curgea în interiorul Muntelui Apocalipsei (Mount Doom).

Atunci când Hicran Danışman, avocatul lui Bilgin Çiftçi, a contestat afirmaţia judecătorului care a spus că Gollum este un personaj malefic, judecătorul respectiv a recunoscut că a vizionat doar fragmente din acea trilogie cinematografică, potrivit cotidianului Today's Zaman din Istanbul.

Ca urmare, judecătorul a solicitat alcătuirea unui panel de experţi care să determine dacă argumentul invocat în apărarea medicului Bilgin Çiftçi este valid sau invalid. Grupul va include doi academicieni, doi experţi în ştiinţe comportamentale sau psihologi şi un expert în producţii cinematografice şi de televiziune, precizează Today's Zaman. Grupul respectiv are la dispoziţie două luni şi jumătate pentru a analiza dovezile prezentate în instanţă, înainte de următoarea audiere din acest caz, programată pentru luna februarie.

Într-o declaraţie acordată agenţiei de presă DHA, marţi, avocatul Hicran Danışman a spus că procesul s-a transformat într-un "caz de salvare a mândriei lui Gollum".

Codul Penal din Turcia stipulează că orice persoană care îl insultă pe preşedintele Republicii Turce poate să primească o condamnare de până la patru ani de închisoare - pedeapsa putând fi majorată dacă insulta a fost făcută în mod public sau de către un jurnalist. Mandatul preşedintelui Erdogan a coincis cu o creştere a numărului de anchete referitoare la proferarea de insulte la adresa preşedintelui.

În intervalul de timp care a trecut de la alegerea în funcţia de preşedinte a lui Recep Tayyip Erdogan, în august 2014, şi până în martie 2015, un număr de 236 de persoane au fost anchetate pentru "insulte aduse şefului statului", precizează BBC. Dintre aceste persoane, 105 au fost condamnate în mod oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici