La Tomatina, cea mai mare "bătălie" cu roşii de pe planetă, s-a dat în Bunol. Zeci de mii de oameni şi peste 150 de tone de tomate, la cel mai aşteptat festival din Spania| FOTO

Cea mai mare bătalie cu roşii de pe planetă, La Tomatina, se dă în ultima miercuri a lunii august, în Bunol, un oraş aflat la 40 de km de Valencia, în Spania. Anul acesta au fost desfăşurate numeroase forţe de securitate după atacurile care au avut loc la Barcelona şi Cabrils. Spania se află în nivelul 4 de alertă teroristă. Peste 22.000 de oameni s-au "bătut" cu aproape 150 de tone de roşii coapte, în cadrul celebrului festival, pe străzile din Bunol.

1863 afișări
Imaginea articolului La Tomatina, cea mai mare "bătălie" cu roşii de pe planetă, s-a dat în Bunol. Zeci de mii de oameni şi peste 150 de tone de tomate, la cel mai aşteptat festival din Spania|  FOTO

La Tomatina, cea mai mare "bătălie" cu roşii de pe planetă, s-a dat în Bunol. Zeci de mii de oameni şi peste 150 de tone de tomate, la cel mai aşteptat festival din Spania| GALERIE FOTO

"La Tomatina" ar avea la origini o întâmplare de prin 1940, când mai mulţi tineri au pornit o bătaie cu roşii în timpul desfăşurării unei parade, în Plaza del Pueblo din Bunol. Dacă în primul an "muniţia" a fost procurată de pe tarabele pieţei din apropiere, în anul următor, participanţii şi-au adus propriile roşii. Unii spun însă că La Tomatina este o sărbătoare dedicată lui San Luigi, patronul oraşului, iar alţii povestesc că totul ar fi început de la câţiva copii care au început să arunce cu roşii în muzicienii care tot veneau în piaţa centrală a oraşului, dar cântau foarte prost.

An după an, "La Tomatina" a câştigat tot mai mulţi adepţi, ajungând la peste 50.000 într-un an, însă numărul lor a fost limitat de autorităţi, în 2013, la 20.000 (5.000 de localnici şi 15.000 de turişti din toată lumea).  Pentru a nu răni pe cineva, roşiile trebuie mai întâi stoarse şi abia apoi aruncate.

Veteranii festivalului au şi câteva sfaturi pentru participanţi: purtaţi haine vechi pe care aţi vrea să le aruncaţi şi veniţi cu ochelari pentru scufundări marine.

"A fost o nebunie totală să striveşti roşii şi apoi să le arunci. A plouat cu roşii", a declarat Jessica Sims, o turistă americană care a participat în 2014  "Tomatina". "A fost şi puţin înfricoşător şi periculos. Dacă te apleci să ridici o roşie, rişti să fii călcat în picioare", a adăugat ea.

În 2014, în jurul Tomatinei a fost creat un întreg scandal legat de privatizarea evenimentului, care presupune participarea contra cost, cu excepţia locuitorilor din Buñol care primesc 5.000 de bilete gratuite.

Municipalitatea a afirmat însă că această privatizare a permis întărirea securităţii evenimentului.

De când accesul se face cu plată, Tomatina a permis umplerea vistieriei din Buñol, care se confruntă cu datorii mari, la fel ca multe oraşe spaniole după declanşarea crizei economice mondiale.

Însă opoziţia locală a făcut din privatizarea sărbătorii un fel de "casus belli" şi a cerut o anchetă care să investigheze acuzaţiile de corupţie ce vizează modul în care a fost aleasă compania Spaintastic. Susţinând principiul introducerii accesului cu plată, opoziţia a criticat absenţa altor oferte.

 

Foto: Hepta

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici