Legătura dintre ce simţi şi ce mănânci - alimentele stărilor sufleteşti

Strămoşii noştri mâncau pentru a supravieţui; mâncau pentru că le era foame sau poate pentru a sărbători vreo victorie împotriva unui trib rival.

672 afișări
Imaginea articolului Legătura dintre ce simţi şi ce mănânci - alimentele stărilor sufleteşti

Legătura dintre ce simţi şi ce mănânci - alimentele stărilor sufleteşti (Imagine: foodnavigator.com)

Strămoşii noştri mâncau pentru a supravieţui; mâncau pentru că le era foame sau poate pentru a sărbători vreo victorie împotriva unui trib rival.

Noi? Noi mâncăm pentru că suntem furioşi, plictisiţi, stresaţi, deprimaţi, frustraţi, când privim un film, pentru că suntem ocupaţi sau nu avem prea multă treabă, pentru că ne întâlnim cu prietenii sau suntem supăraţi că serialul nostru preferat a fost anulat.

Ceea ce percepem ca reacţie emoţională – înlocuirea conversaţiei cu o ciocolată –, a băii cu o îngheţată sau a unui sac de box cu o pungă de chipsuri – nu ţine întotdeauna de caracter ci mai ales de biochimie, potrivit CSID.

TITLURILE ZILEI

Înainte de a analiza mai atent situaţia, trebuie să ştii că reacţiile chimice care au loc în organismul tău sunt reacţii care stimulează foamea. Leptina şi grelina reprezintă manetele care ne controlează acţiunile alimentare.

Adesea, mâncatul poate fi declanşat de emoţii, care reuşesc să ne convingă să înfulecăm pe nemestecate un hotdog plin de muştar.

De vreme ce emoţiile reprezintă cea mai puţin înţeleasă problemă legată de obezitate, pentru majoritatea oamenilor ele reprezintă totuşi cea mai importantă componentă. Hipotalamusul (ţine minte, aici este situat centrul saţietăţii) reprezintă acea parte a creierului în care mintea şi corpul tău sunt, la propriu, interconectate. Ca un prieten de suflet al hipotalamusului, glanda hipofiză (numită şi glandă pituitară) secretă substanţe chimice care să vorbească restului organismului tău. Într-adevăr, aici se decide dacă jocul scăderii ponderale este câştigat sau pierdut – această legătură dintre nevoile fiziologice şi psihologice de a te alimenta.

Articolul integral poate fi citit pe CSID.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici