Video Localnicii dintr-un sat din Prahova caută soluţii pentru salvarea unui stejar secular, ros de carii | FOTO, VIDEO

Ros de carii şi dăunători, stejarul din Cocărăştii Mislii, din Prahova este numit „supravieţuitorul” de localnicii din comună, care fac apel la specialişti să nu lase să moară stejarul atestat documentar în 1490, cum nu au lăsat nici Teiul lui Eminescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1510 afișări

VEZI GALERIA FOTO DIN PAGINA 2

Stejarul cu o vechime de peste 500 de ani este simbolul comunei Cocorăştii Mislii, iar cum are nevoie de ajutor pentru a fi salvat după ce a fost atacat de dăunători şi boli. După apelul lansat de o prahoveancă, autorităţile locale spun că au încercat să găsească pe cineva care să trateze arborele secular, plin de carii, dar nu au reuşit.

O parte din scoarţa copacului i-a căzut acum un an, spun localnicii, coroana este uscată parţial iar trunchiul este plin de carii.

“Secularul nostru stejar din Prahova are nevoie de ajutor!!! E bătrân şi bolnav, dar nu se predă morţii (…). Jumătate din coroana lui falnică a murit, trunchiul lui este atacat de putregai, cariile îl rod fără încetare… Teiul lui Eminescu din Grădina Copoului de la Iaşi a fost salvat şi redat emoţiilor românilor de Profesor Mandache Leocov, fostul director al Grădinii Botanice Iaşi. Deci există soluţii!!! Lansez acest apel la emoţia voastră pentru a ne uni energia în scopul vindecării acestui supravieţuitor”, a scris Daniela Cosma, pe Facebook.

Bătrânii din sat au crescut odată cu acest stejar şi toţi au amintiri frumoase legate de acest arbore secular.

“Pe vremuri, când eram noi tineri, acolo mergeam. Stăteam la stejar şi vorbeam, unele fete mai jucau cărţi. Ar fi păcat să nu fie salvat. Este simbolul comunei noastre”, a spus o femeie din Cocărăştii Mislii.

Gheorghe Cojocaru are 62 de ani şi cunoaşte copacul de când era mic.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici