Loredana - ambasadoarea campaniei "Eu sunt! Tu? " - va manifesta la Marşul Diversităţii

Loredana este ambasadoarea campaniei "Eu sunt! Tu?, pentru construirea comunităţii LGBT, şi va participa la Marşul Diversităţii ce are loc sâmbătă în Capitală, au anunţat organizatorii, luni, într-o conferinţă de presă la care a fost prezentă şi cântăreaţa.

572 afișări
Imaginea articolului Loredana - ambasadoarea campaniei "Eu sunt! Tu? " - va manifesta la Marşul Diversităţii

Loredana - ambasadoarea campaniei "Eu sunt! Tu? " - va manifesta la Marşul Diversităţii (Imagine: Silviu Matei / MediafaxFoto)

Conferinţa de presă dedicată evenimentului GayFest din Bucureşti, organizat de Asociaţia ACCEPT şi aflat la cea de-a noua ediţie, a avut loc luni în Capitală, cu participarea Loredanei Groza, a lui Tudor Kovacs, managerul programului "Eu sunt! Tu?", pentru prevenirea infectării cu HIV şi construirea comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender), a preşedintelui Consiliului pentru Combaterea Discriminării (CNCD) Csaba Ferenc Asztalos şi a directorului executiv ACCEPT Irina Niţă.

"Această ocazie să fiu ambasadoare - e un titlu atât de onorant - a campaniei «Eu sunt! Tu?» mă şi obligă şi sper să facem ca această săptămână să fie memorabilă pentru comunitatea LGBT, dar şi pentru prieteni, cunoscuţi" ai acestor persoane, a spus Loredana, cunoscută susţinătoare a drepturilor persoanelor LGBT.

Ea a mai menţionat că are "foarte mulţi prieteni în această comunitate, prieteni în adevăratul sens al cuvântului", apreciindu-i pe aceştia pentru deschidere, disponibilitate şi latura lor creativă.

Loredana a mai spus că situaţia din România a persoanelor LGBT, care uneori simt nevoia să se ascundă sau se simt complexate din cauza orientării lor sexuale, a făcut-o să se implice, considerând totodată că nu este vorba numai despre orientarea sexuală, ci despre discriminare în general, intoleranţă şi bigotism.

"Vă aşteptăm la paradă, nu numai pe cei care fac parte din comunitatea LGBT, ci şi pe prietenii, cunoştinţele lor. (...) Este un marş al libertăţii şi al diversităţii", a mai spus Loredana.

Preşedintele CNCD a remarcat că, dacă la început Asociaţia ACCEPT avea probleme cu obţinerea autorizaţiei de la primărie pentru Marşul Diversităţii, acest eveniment a devenit o obişnuinţă.

Csaba Ferenc Asztalos a spus că îşi doreşte ca "societatea să fie atentă la drepturile acestei comunităţi" şi în afara GayFest, apreciind că este "o comunitate tăcută", despre care circulă discursuri cu caracter manipulativ şi incitativ, dând ca exemplu "subiectul-sperietoare" al adopţiei copiilor de către cuplurile de persoane LGBT.

"Noi suntem la nivelul discuţiilor de a asigura confortul cotidian al acestor persoane care îşi asumă orientarea sexuală", a spus preşedintele CNCD, vorbind despre un tratament nondiscriminatoriu la locul de muncă sau din partea autorităţilor publice pentru aceste persoane. Asztalos a mai spus că şi-ar dori să se dicute şi despre căsătorie, "fără patimă", pentru că, deşi este un subiect sensibil în România, sunt ţări din jur care au reglementat pactul civil pentru aceste cupluri.

La rândul său, Tudor Kovacs a povestit o discuţie pe care a avut-o cu un cuplu de tineri gay din Constanţa, care au spus că "nu e normal" să îşi manifeste afecţiunea în public.

"Eu sunt un tânăr gay, adică nu mai sunt tânăr, dar sunt gay", a glumit el, şi "jumătate dintre români nu ar sta la aceeaşi masă cu mine", potrivit mai multor studii (CNCD 2010, EMIS 2010, SIALON 2009).

"Avem nevoie de voci, care să ne inspire să nu ne mai fie teamă şi să-i inspire şi pe ceilalţi", a mai spus Kovacs.

Directorul executiv al ACCEPT, Irina Niţă, a precizat, răspunzând întrebării unui jurnalist dacă se aşteaptă să fie probleme la Marşul Diversităţii, din cauza celor care se opun acestei mişcări, că nu apar astfel de probleme din cauză că marşul se desfăşoară de fapt ca "o petrecere cu circuit închis, în stradă ce-i drept", într-un perimetru închis, fără ca trecătorii să aibă posibilitatea să se alăture dacă doresc manifestaţiei.

"Se desfăşoară într-o formă foarte diferită de ceea ce ne dorim", a spus Irina Niţă, exprimându-şi dorinţa ca Marşul Diversităţii să fie "asumat cât mai repede ca un marş al normalităţii".

Marşul Diversităţii va avea loc sâmbătă, în intervalul orar 17.00 - 19.00, pe traseul Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei - metrou Izvor.

Manifestarea GayFest, organizată din 2004 de Asociaţia ACCEPT la Bucureşti, se desfăşoară şi în acest an timp de o săptămână, în care vor avea loc concerte, expoziţii, reprezentaţii de teatru, proiecţii de filme şi petreceri, culminând cu Marşul Diversităţii, sâmbătă.

GayFest este expresia mişcării pentru drepturi civile a persoanelor LGBT, o manifestare care combină activismul politic (marş, dezbateri) cu cel cultural (spectacole de teatru, proiecţii de filme, expoziţii).

Programul complet al evenimentelor GayFest se găseşte pe site-ul www.gay-fest.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici