Luca şi Taz, angajaţi pe cinci ani să sperie păsările de pe aeroportul Henri Coandă

Sirene, garduri, pulberi şi chiar vânători nu sunt metode suficiente pentru alungarea păsărilor din zona Aeroportului Henri Coandă, iar pentru că zburătoarele se adaptează uşor la orice, singurii capabili să rezolve problema sunt nişte prădători imprevizibili, câinii Border Collie.

405 afișări
Imaginea articolului Luca şi Taz, angajaţi pe cinci ani să sperie păsările de pe aeroportul Henri Coandă

Luca şi Taz, angajaţi pe cinci ani să sperie păsările de pe aeroportul Henri Coandă (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Luca şi Taz, angajaţi pe cinci ani să sperie păsările de pe aeroportul Henri Coandă

Luca şi Taz sunt în perioada de "training" pentru a deveni câini de aeroport, urmând patru cicluri de dresaj, explică directorul firmei Border Collie, Dragoş Moise, după ce îi coboară din dubiţa intitulată sugestiv Pasărea 4.

Şi, deşi par nişte câini numai buni de jucat sau de plimbat în parc, afectuoşi chiar şi cu aparatele de fotografiat, sunt făcuţi pentru muncă: nişte prădători care nu omoară păsările, doar le sperie. Luca şi Taz au deja legitimaţii de serviciu la gât, cu poză, nu se sperie de avioane şi nici nu aleargă după zburătoare fără comandă. Au în dotare şi coliere cu semnale electrice slabe, ca să poată fi chemaţi de instructor de la distanţă mare.

"Dacă nu-i dai de lucru, Border Collie devine un câine distructiv", mai spune Moise.

Reprezentaţii aeroportului sunt încrezători că Border Collie vor reuşi să îndepărteze chiar şi ciorile, cele mai îndrăzneţe păsări, care creează cele mai mari probleme.

"Când trece maşina care emite semnale acustice care sperie ciorile, ele se ridică şi aşteaptă să treacă, ca să se aşeze înapoi", a spus purtătorul de cuvânt al Aeroportului Henry Coandă Otopeni, Valentin Iordache.

El a subliniat că Border Collie sunt imprevizibili şi de aceea reuşesc să alunge toate soiurile de păsări. Potrivit acestuia, lunar, există câteva cazuri de păsări rănite de avioane sau chiar omorâte, iar statisticile arată că, în fiecare an, există cel puţin un caz de motor de avion stricat din acest motiv.

Luca şi Taz, angajaţi pe cinci ani să sperie păsările de pe aeroportul Henri Coandă

Purtătorul de cuvânt a mai spus că despăgubirea companiei aviatice este foarte costisitoare pentru aeroport, iar în plus, această metodă este încurajată de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale.

Întrebat dacă se justifică investiţia, de 450.000 de euro pentru cei cinci ani, Iordache a spus că dacă, într-un an, prin alungarea păsărilor se evită defectarea motorului unui singur avion, atunci cheltuiala merită.

Cei şase câini vor lucra în ture de opt ore pe zi, împreună cu instructorii. Licitaţia pentru construirea unui adăpost potrivit, în valoare de 25.000 de euro, este deschisă.

În 23 ianuarie, Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni anunţa că va plăti 1,6 milioane lei pentru îndepărtarea păsărilor din perimetrul aeroportuar, cu ajutorul câinilor de rasa Border Collie, unei şcoli de dresaj din Bucureşti, înfiinţată cu nouă luni înainte de primirea contractului şi care a depus singura ofertă.

Firma câştigătoare, denumită "Border Collie Rescue SRL", a primit contractul la sfârşitul anului trecut, instituţia aeroportuară indicând în anunţul de atribuire că pentru furnizarea acestor servicii a fost primită o singură ofertă.

Originar din Anglia şi Scoţia, Border Collie face parte din grupul câinilor pastorali şi este folosit în principal la ferme, pentru păzitul turmelor de oi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici