Lucian Ban revine la Bucureşti, cu concertul de jazz "Enescu Re-Imagined"

Pianistul Lucian Ban revine la Bucureşti, alături de contrabasistul John Hebert şi de mai mulţi muzicieni de jazz din New York, pentru a prezenta din nou concertul "Enescu Re-Imagined", pe 22 septembrie, la Ateneul Român, se arată pe site-ul Institutului Cultural Român (ICR).

50 afișări
Imaginea articolului Lucian Ban revine la Bucureşti, cu concertul de jazz "Enescu Re-Imagined"

Lucian Ban revine la Bucureşti, cu concertul de jazz "Enescu Re-Imagined" (Imagine: Valentina Sarosi/Mediafax Foto)

Pianistul Lucian Ban, împreună cu renumitul contrabasist de jazz John Hébert, îşi asumă moştenirea muzicală a lui George Enescu într-o reimaginare contemporană, îndrăzneaţă, a câtorva dintre lucrările sale, pentru o trupă extraordinară şi iconoclastă de muzicieni de jazz din New York. Formaţia îi mai include pe: Badal Roy (tobe mici), Ralph Alessi (trompetă), Gerald Cleaver (tobe), Mat Maneri (violă, vioară electrică, vioară bariton), Tony Malaby (saxofon tenor şi sopran), Albrecht Maurer (vioară).

Proiectul "Enescu Re-Imagined", conceput de Ban şi Hebert, a fost prezentat la Festivalul Internaţional "George Enescu" în cadrul seriei de concerte "Teme clasice în prelucrări moderne", în septembrie 2009, şi, o lună mai târziu, la Merkin Concert Hall din New York.

Originar din România, pianistul şi compozitorul Lucian Ban locuieşte în prezent la New York, unde este considerat "unul dintre cei mai dăruiţi şi talentaţi pianişti care au venit în New York în ultimul deceniu". A fost nominalizat de două ori, în 2005 şi 2006, la Hans Koller European Jazz Prize, la categoria "cel mai bun muzician de jazz din Europa". A înregistrat şase albume ca autor pentru case de producţie din Statele Unite ale Americii şi Europa.

Lucian Ban conduce trupele Elevation, care îi reuneşte pe renumitul saxofonist tenor Abraham Burton, pe Nasheet Waits, la tobe, şi pe contrabasistul John Hébert, cvartetul Asymmetry, format din Jorge Sylvester (saxofon alto), Brad Jones (contrabas) şi Derrek Phillips /Gene Jackson (tobe), şi Tuba Project, o trupă formată din celebrul Bob Stewart, la tubă, Alex Harding (saxofon bariton) şi Derrek Phillips (tobe). Este coautor, alături de marele saxofonist sopran Sam Newsome, al The Romanian-American Jazz Suite, un proiect care prezintă muzica populară românească dintr-o perspectivă jazzistică. Albumul omonim este rezultatul colaborării dintre ICR New York şi Jazzaway Records.

Unul dintre cei mai solicitaţi contrabasişti din New York, John Hébert a fost votat de două ori Rising Star Acoustic Bassist. A lucrat cu trioul şi cvintetul regretatului Andrew Hill, apărând pe cel mai recent album scos de Blue Note Records, "Time Lines", ales materialul discografic al anului în 2006, de revista Downbeat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici