Lucian Dan Teodorovici, primul român nominalizat la prestigiosul International Dublin Literary Award

Lucian Dan Teodorovici este primul scriitor român care are o carte nominalizată la prestigioasa distincţie International Dublin Literary Award, cunoscută până în 2015 ca premiul IMPAC, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

323 afișări
Imaginea articolului Lucian Dan Teodorovici, primul român nominalizat la prestigiosul International Dublin Literary Award

Lucian Dan Teodorovici, primul român nominalizat la prestigiosul International Dublin Literary Award

Ediţia engleză a romanului ”Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici, se află pe lista lungă a unuia dintre cele mai prestigioase premii literare ale lumii, International Dublin Literary Award, alături de nume mari ale literaturii universale contemporane. Pe listă se regăsesc volume de Olga Tokarczuk (laureata Premiului Nobel pentru Literatură, 2018), Jonathan Coe, Dubravka Ugrešić, Javier Marías sau Haruki Murakami.

Romanul ”Matei Brunul” (Polirom, 2011, 2014), cel mai premiat roman semnat de Lucian Dan Teodorovici şi una dintre cele mai elogiate apariţii editoriale ale anului 2011, a apărut în Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, cu o prefaţă semnată de celebrul romancier David Lodge. Ediţia în limba engleză, în traducerea lui Alistair Ian Blyth, a fost publicată la Dalkey Archive Press.

David Lodge arată că ”s-au scris atât de multe romane excelente despre viaţa în comunism în Rusia sovietică şi în ţările din Europa de Est, încât este greu pentru un scriitor să găsească azi un mod original de a descrie opresiunea, cruzimea şi nedreptatea instituţionalizate ale acestor regimuri înainte de colapsul lor din 1989. Dar Lucian Dan Teodorovici a reuşit să facă asta în Matei Brunul (…). Este o realizare remarcabilă a unui scriitor care s-a născut în 1975 şi care nu a cunoscut personal epoca pe care o descrie, putînd fi comparat cu clasici ai genului, precum Milan Kundera cu romanul Gluma”.

International Dublin Literary Award promovează excelenţa în literatură şi este considerat unul dintre cele mai importante premii pentru literatură de limbă engleză sau tradusă în limba engleză.

Procesul de selecţie a cărţilor implică, înaintea analizei finale făcută de un juriu internaţional (care se schimbă la fiecare ediţie), un „longlist” propus de 400 de biblioteci din aproape toată lumea (177 de ţări invitate). Înfiinţat în anul 1994 (şi numit până în anul 2015 International IMPAC Dublin Literary Award), premiul este administrat de Biblioteca Publică din Dublin şi susţinut exclusiv de Consiliul Local al oraşului Dublin (Irlanda), valoarea acestuia fiind de 100.000 de euro.

Lista scurtă a nominalizaţilor va fi anunţată în primăvara anului 2019, iar cîştigătorul, în iunie 2020.

Printre laureaţii ediţiilor anterioare se găsesc autori precum Herta Müller (1997), Javier Marías (1998), Michel Houellebecq (2002), Orhan Pamuk (2003), Colm Tóibín (2006), Juan Gabriel Vásquez (2014), Jim Grace (2015) şi José Eduardo Agualusa (2017).

Matei Brunul” a mai apărut în Franţa, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Macedonia şi a primit numeroase distincţii, dintre care cea mai recentă e Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, 2015. Lista completă a premiilor. aici.

”Un marionetist şi marioneta sa devin captivi ai stalinismului românesc, în cea mai dură perioadă a lui. O poveste despre uitare, despre dragoste, despre naivitate, despre ură şi iertare, despre pendularea între adevărul personal şi cel oficial”, arată editura Polirom. Desemnat „Cartea anului” în mai multe rînduri, de diverse publicaţii şi instituţii culturale, romanul a atras nu doar interesul cititorilor români, ci şi al celor din străinătate, bucurîndu-se de o foarte bună primire în spaţiile în care a fost deja tradus.

Lucian Dan Teodorovici este scriitor, editor, regizor de teatru şi scenarist. Din 2017, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Iaşi şi manager al Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT). Printre volumele sale se numără ”Cu puţin timp înaintea coborârii extratereştrilor printre noi” (1999, 2005); ”Circul nostru vă prezintă:” (2002, 2007); ”Atunci i-am ars două palme” (2004); ”Celelalte poveşti de dragoste” (2009, 2013); ”Matei Brunul” (2011, 2014); ”Unu + unu (+ unu…)” (2014).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici