Lucian Mândruţă experimentează viaţa de refugiat

Lucian Mândruţă va experimenta, timp de două zile, viaţa de refugiat, el urmând să stea într-un cort, fără acces la căldură sau apă curentă şi cu porţii de alimente limitate, în cadrul unei campanii de informare a CE despre importanţa ajutorului umanitar.

50 afișări
Imaginea articolului Lucian Mândruţă experimentează viaţa de refugiat

Lucian Mândruţă experimentează viaţa de refugiat (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Experimentul al cărui protagonist va fi Lucian Mândruţă se înscrie în cea de-a treia fază a campaniei de informare "Labirintul Umanitar", lansată de Departamentul CE pentru Ajutor Umanitar (DG Echo) la Bucureşti.

"Am să încerc să simulez viaţa unui refugiat în primul rând ca să văd şi eu cum este, dar şi ca să îndemn alţi oameni - tineri şi mai puţin tineri - să încerce experienţa voluntariatului, împreună cu CE, cu ONG-uri", a spus Lucian Mândruţă.

El a povestit că va dormi într-un pat de campanie instalat în Parcul Herăstrău, într-un cort al Crucii Roşii, unde va avea doar un sac de dormit şi o carte electronică.

Campania - care are ca scop popularizarea rolului UE în ajutarea victimelor dezastrelor umanitare- a început prin transmiterea în zone urbane aglomerate - metrou sau treceri de pietoni - a unor zgomote specifice situaţiilor catastrofale, menite să atragă atenţia trecătorilor. Cea de-a doua fază a campaniei a început în noaptea de 15 mai, în timpul Nopţii Muzeelor, când patru instituţii de profil - Muzeul Ţăranului Român, Muzeul de Geologie, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană - au găzduit câte unul dintre cele patru module ale Labirintului umanitar.

"Labirintul umanitar" este structurat în patru module principale - cutremure, conflicte armate, inundaţii, foamete -, vizitatorilor fiindu-le prezentate fotografii, înregistrări video şi efecte sonore specifice temei fiecărei secţiuni. În cea de-a treia fază a campaniei umanitare, toate cele patru module au fost reunite într-un labirint umanitar unic, care poate fi vizitat în Parcul Herăstrău, pe Insula Trandafirilor.

Vizitatorii vor avea la dispoziţie ghizi din cadrul Crucii Roşii care vor explica rolul UE în donarea de asistenţă umanitară. De asemenea, vor fi propuse teste privind cunoştinţele legate de asistenţa umanitară, iar la final participanţii vor primi mici daruri.

"Poate unii dintre dumneavoastră aţi fost surprinşi să auziţi zgomote specifice catastrofelor atunci când v-aţi aflat în metrou sau când aţi traversat strada în ultimele zile. A fost de fapt prima fază a campaniei noastre, de a atrage atenţia oamenilor asupra a ceea ce dorim să le comunicăm. A doua fază a programului nostru a început în Noaptea Muzeelor, când am avut patru muzee partenere care au acceptat unul dintre cele patru module care constituie labirintul umanitar şi care arată diverse aspecte ale dezastrelor umanitare - cutremure, dezastre naturale, dezastre produse de conflicte armate şi foametea. De fapt, o treime din bugetul nostru anual este alocat pentru combaterea foametei", a explicat Raphael Brigandi, ofiţer de presă în cadrul Departamentului CE pentru Ajutor Umanitar.

"UE este unul dintre principalii donatori de ajutor umanitar. Noi dăm bani care sunt implementaţi în proiecte de partenerii noştri - cele circa 200 de ONG-uri europene, agenţiile specializate din cadrul ONU şi Crucea Roşie", a mai spus Brigandi.

Preşedintele Crucii Roşii Române, Mihaela Geoană, a spus că organizaţia pe care o reprezintă a luat naştere "pe câmpul de luptă, în urmă cu 150 de ani, cu scopul şi cu misiunea de a proteja cetăţenii afectaţi, indiferent de tabăra din care fac parte".

"Actualmente sunt alt tip de necesităţi şi provocări pe care le întâmpinăm şi ne gândim la sectă, la inundaţii, la cutremure. Crucea Roşie Română a făcut apeluri umanitare pentru evenimente care s-au întâmplat foarte departe de România, geografic vorbind. Răspunsul pe care l-am primit a fost uimitor", a mai spus Mihaela Geoană.

Organizatorii campaniei au pregătit şi un experiment inedit al cărui protagonist va fi Lucian Mândruţă. Acesta va locui timp de două zile şi o noapte în Cortul Crucii Roşii instalat în Parcul Herăstrău unde va experimenta aceleaşi condiţii de viaţă cu cele ale unui refugiat: hrană limitată, lipsă de acces la căldură sau apă, lipsă de mijloace de comunicare.

Campanii similare au fost deja desfăşurate în Ungaria, Slovacia, Lituania, Austria, Olanda, Irlanda, Marea Britanie, Franţa şi Italia.

Statele membre UE şi CE oferă aproape jumătate din ajutorul umanitar oferit la nivel global. În anul 2009, CE a cheltuit peste 930 de milioane de euro pentru operaţiuni urgente de ajutor în afara graniţelor sale şi de care au beneficiat peste 20 de milioane de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici