Video Mai multe FILMĂRI rare, care înfăţişează explozii nucleare, au fost DECLASIFICATE şi încărcate pe YouTube

Din 1945 până în 1962, Statele Unite au condus 210 teste nucleare atmosferice, acele explozii care formează un nor imens, în formă de ciupercă. Astfel de teste au fost interzise în 1963, dar există mii de filmări care dovedesc că totuşi testele nu s-au oprit în acel an, ci au ”adunat praf” în diverse seife din ţară. Astăzi, majoritatea pot fi văzute pe YouTube, notează site-ul gizmodo.com.

3080 afișări

Fizicianul Greg Spriggs, de la Laboratorul Naţional Lawrence Livermore (Lawrence Livermore National Laboratory/ LLNL) şi-a făcut un ţel din a prezerva aceste 7.000 de filme (despre care se ştie că există), majoritatea dintre ele efectiv descompunându-se în timp ce sunt clasificate şi ascunse de ochii publicului.

Potrivit LLNL, proiectul care s-a desfăşurat timp de 5 ani a înregistrat un succes fenomenal - aproximativ 4.200 de filmări au fost scanate, iar în jur de 750 dintre acestea au fost declasificate. 64 dintre filmele declasificate au fost publicate pe YouTube, în ceea ce Sprigg numeşte ”Setul iniţial”.

“Poţi simţi miros de oţet când deschizi conservele în care se află, ceea ce este unul dintre factorii procesului de descompunere al filmelor”, a declarat Spriggs pentru Gizmodo.

“Ştim că filmele sunt pe cale de a se descompune până în punctul în care devin inutile”, a mai spus fizicianul. ”Datele pe care le colectăm acum trebuie să fie prezervate în format digital pentru că indiferent de modul în care tratezi filmele, indiferent cu câtă grijă le depozitezi sau le manevrezi, se vor desocmpune. Ele sunt făcute din material organic, iar astfel de materiale se descompun. Deci asta e. Ne-am îmbarcat în acest proiect la momentul potrivit pentru a salva datele”.

Este o cursă contra cronometru, iar Spriggs estimează că vor mai dura 2 ani până să termine de scanat restul filmelor. Declasificarea celor 3.480 de filme rămase, un proces care necesită recenzie militară, va dura mai mult decât atât.

“Este incredibil cât de multă energie a fost lansată”, a mai spus Spriggs. ”Sperăm să nu fie nevoie să  mai folosim arme nucleare niciodată. cred ca dacă reuşim să capturăm istoria acestui aspect şi să arătăm ce forţă au aceste arme şi cât de devastatoare pot fi, poate atunci oamenii vor fi mai reticenţi dacă ar trebui să le folosească”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici