Manuscrisul cântecului "Like a Rolling Stone", de Bob Dylan, vândut la licitaţie cu 2 milioane de dolari

Manuscrisul cântecului "Like a Rolling Stone", probabil cea mai cunoscută piesă din repertoriul cântăreţului Bob Dylan, a fost vândut cu preţul record de 2 milioane de dolari, la o licitaţie organizată marţi seară, la New York, în onoarea unor staruri ale muzicii rock.

172 afișări
Imaginea articolului Manuscrisul cântecului "Like a Rolling Stone", de Bob Dylan, vândut la licitaţie cu 2 milioane de dolari

Bob Dylan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manuscrisul cu versurile acestui cântec din 1965 era estimat între 1 milion şi 2 milioane de dolari de casa Sotheby's, organizatoarea licitaţiei.

Bob Dylan a scris versurile pentru celebra piesă, cu creionul, pe patru foi de hârtie de mici dimensiuni, într-un hotel, în 1965. Documentul face parte dintr-un set ce include un total de şase coli de hârtie şi conţine corecţii, revizuiri şi câteva completări făcute de celebrul muzician american.

Această sumă este de patru ori mai mare decât recordul de preţ obţinut pentru manuscrisul unei piese rock vândut la licitaţie de casa Sotheby's. Precedentul record era deţinut de manuscrisul piesei "A Day in the Life", de John Lennon, vândut în 2010.

Cântecul "Like a Rolling Stone" a transformat cariera lui Bob Dylan, care a devenit dintr-un cântăreţ folk un veritabil star rock. Totodată, această piesă celebră a modificat hotărâtor cultura populară din anii '60.

"Înainte de lansarea piesei «Like a Rolling Stone», topurile muzicale erau dominate de cântece scurte de dragoste, multe dintre ele având o durată de trei minute sau chiar mai puţin. Sfidând convenţiile cu o piesă de şase minute şi jumătate, dominată de o poezie întunecată şi deprimantă, Bob Dylan a rescris regulile muzicii populare", afirmă Richard Austin, directorul departamentului de cărţi şi manuscrise de la filiala din New York a casei Sotheby's.

Bob Dylan considera la rândul său că acea piesă este remarcabilă. "«Like a Rolling Stone» este cel mai bun cântec pe care l-am compus", spunea muzicianul american la sfârşitul anului 1965.

Manuscrisul a fost pus în vânzare de un colecţionar din California, bun prieten şi asociat al lui Bob Dylan, de la care l-a cumpărat în urmă cu trei ani.

Documentul este însoţit de o scrisoare de la avocatul muzicianului american, care îi certifică autenticitatea.

Deşi "Like a Rolling Stone" a fost împiedicat să ajungă pe primul loc în topul Billboard în anul în care a fost lansat, oprindu-se pe locul al doilea şi fiind devansat în acest clasament de piesa "Help" al trupei The Beatles, revista Rolling Stone l-a desemnat "cel mai bun cântec din toate timpurile" în 2011.

Printre celelalte loturi puse în vânzare la aceeaşi licitaţie, marţi, s-au mai aflat manuscrisul cântecului "A Hard Rain's Gonna Fall", de Bob Dylan, vândut cu 485.000 de dolari, o chitară a lui John Lennon, achiziţionată cu 305.000 de dolari, şi un costum de scenă purtat de Elvis Presley, vândut cu 245.000 de dolari.

Un pian, utilizat iniţial de John Lennon atunci când înregistra albumul "Imagine", iar apoi, mai târziu, de Bob Dylan şi Lou Reed, estimat între 100.000 de dolari şi 200.000 de dolari, nu şi-a găsit cumpărător.

Toate obiectele scoase la licitaţie au fost adunate de colecţionari privaţi şi de persoane care au lucrat în domeniul industriei muzicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici