Marele duce Jean al Luxemburgului a murit la vârsta de 98 de ani

Marele duce Jean al Luxemburgului, care a ajutat la transformarea ducatului într-un centru financiar internaţional, a murit la vârsta de 98 de ani, a anunţat fiul acestuia, Henri, citat de Reuters.

628 afișări
Imaginea articolului Marele duce Jean al Luxemburgului a murit la vârsta de 98 de ani

Marele duce Jean al Luxemburgului a murit la vârsta de 98 de ani

Jean Benoît Guillaume Robert Antoine Louis Marie Adolphe Marc d'Aviano s-a născut pe 5 ianuarie 1921 şi a fost Mare Duce al Luxemburgului din 1964 până la abdicarea sa, în anul 2000.

Jean a fost fiul cel mare ale Marii Ducese Charlotte şi al Prinţului Felix de Bourbon-Parma. Absolvent al Colegiului Ampleforth din Marea Britanie, în 1938 a fost numit moştenitor al tronului Luxemburgului.

În timpul ocupaţiei naziste, din cel de-Al Doilea Război Mondial, familia regală s-a aflat în exil.

Jean a studiat la Université Laval din Quebec, Canada, apoi, în 1942, s-a alăturat voluntar Gărzilor Irlandeze din armata britanică. După ce a absolvit Academia militară regală Sandhurst, în 1943, a devenit ofiţer şi a participat, printre altele, la Debarcarea din Normandia, Bătălia pentru Caen, alăturându-se forţelor aliate în acţiunile de eliberare a Luxemburgului de sub ocupaţia nazistă. Din 1984 până în 2000, a fost colonel al Gărzilor Irlandeze.

Pe 9 aprilie 1953, Jean s-a căsătorit cu Prinţesa Joséphine-Charlotte a Belgiei, cu care a avut cinci copii.

Pe 12 noiembrie 1964, Marea Ducesă Charlotte a Luxemburgului a abdicat, iar Jean i-a succedat ca Mare Duce, al şaselea din istoria ducatului.

În perioada în care a fost Mare Duce, Luxemburgul s-a transformat într-un mare centru financiar internaţional.

Din 7 octombrie 2000, Mare Duce al Luxemburgului este Henri, fiul său mai mare, în vârstă de 64 de ani.

Luxemburg este o monarhie constituţională, în care Marele Duce deţine putere executivă, iar legile sunt promulgate de suveran.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici