Marius Oprea, dublă lansare de carte-de la omul care a umilit Securitatea la moştenitorii sistemului

Istoricul Marius Oprea lansează "Rola 800" şi "Moştenitorii Securităţii" - o carte despre "omul care a umilit Securitatea", respectiv volumul despre "participarea activă a Securităţii la privatizarea comunismului", după cum a declarat autorul pentru MEDIAFAX - joi seară, în Bucureşti.

378 afișări
Imaginea articolului Marius Oprea, dublă lansare de carte-de la omul care a umilit Securitatea la moştenitorii sistemului

Marius Oprea, dublă lansare de carte-de la omul care a umilit Securitatea la moştenitorii sistemului

Evenimentul organizat joi, de la ora 17.00, la Librăria "Mihai Eminescu" din Bucureşti, aduce în faţa publicului o nouă ediţia revăzută şi adăugită a cărţii "Moştenitorii Securităţii" (ediţia a doua revăzută şi adăugită, Polirom) şi "Rola 800" (Corint), ambele sub semnătura lui Marius Oprea.

"Rola 800" este un volum despre Constantin Hagea, omul care a umilit securitatea. "Pe această rolă, cu numărul 800, din arhiva CNSAS, am găsit toată povestea acestui om care a fost prietenul cel mai bun al lui Corneliu Coposu şi a murit la Râmnicu Sărat în 1960. El nu a avut norocul să scape, deşi era de-o vârstă cu Corneliu Coposu", a explicat Marius Oprea pentru MEDIAFAX.

La lansare va participa şi nepotul lui Constantin Hagea, Liviu Hagea.

Despre "Rola 800", Marius Oprea spune că aduce în faţa cititorilor "un om, asemenea lui Corneliu Coposu, un om, nişte oameni cum toţi ar trebui să ne dorim să fim", iar reeditarea volumului "Moştenitorii Securităţii", publicat iniţial în 2004, "poate lămuri pe larg ce trăim, dincolo de vacarmul presei", a spus istoricul.

"Este cartea în care am vorbit pe larg despre anchetatorul meu, Alexandru Iordache, încă de la prima ediţie. Am adăugat foarte multe dintre dedesubturile privind afacerile SIE mai puţin cunoscute, problemele legate de trecutul unor generali din SIE, afacerile oneroase. În genere, volumul priveşte participarea activă a Securităţii la privatizarea comunismului", a mai spus Marius Oprea pentru MEDIAFAX.

"Eroii cărţii nu sunt doar securiştii pe care am avut nefericirea să-i cunosc direct, ci şi activiştii fostului partid comunist, ofiţerii fostului DSS şi informatorii lor, toţi cei care reprezintă astăzi nu numai «securitatea mea», ci «a noastră, a tuturor». Ei, moştenitorii sistemului comunist şi ai poliţiei politice, ei, zeii de lut ai unui trecut întunecat şi ai acestui prezent confuz, sunt personajele acestei cărţi", nota Marius Oprea.

Invitatul special al întâlnirii de joi este fostul preşedinte al României Emil Constantinescu. Prezintă, alături de autor, Ovidiu Şimonca. Lansarea de carte va fi urmată de o şedinţă de autografe.

Marius Oprea s-a născut la Târgovişte, în 1964, şi a studiat istoria la Universitatea din Bucureşti. Este autorul unei teze de doctorat cu tema "Rolul şi evoluţia Securităţii (1948‑1964)". A fost consilier al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu, fiind implicat în elaborarea Legii de deconspirare a Securităţii, şi a făcut apoi parte din echipa de consilieri a preşedintelui Emil Constantinescu şi a premierului Călin Popescu-Tăriceanu, pe probleme de analiză politică, luptă împotriva corupţiei şi securitate naţională. A lucrat ca ziarist la revista Cuvântul şi a fost corespondent al postului de radio Europa Liberă la Bucureşti. A creat, în decembrie 2005, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe care l-a condus până în 2010 şi unde, în prezent, lucrează ca şef al Compartimentului de Investigaţii Speciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici