Marius Oprea şi Gabriela Adameşteanu, printre laureaţii primei ediţii a premiilor AgenţiadeCarte.ro

Marius Oprea, Gabriela Adameşteanu, Paul Cernat şi Robert Şerban sunt laureaţii primei ediţii a galei premiilor AgenţiadeCarte.ro, un eveniment care va avea loc joi, de la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti, potrivit agentiadecarte.ro.

203 afișări
Imaginea articolului Marius Oprea şi Gabriela Adameşteanu, printre laureaţii primei ediţii a premiilor AgenţiadeCarte.ro

Marius Oprea şi Gabriela Adameşteanu, printre laureaţii primei ediţii a premiilor AgenţiadeCarte.ro

Evenimentul este inclus în cea de-a VIII-a ediţie a celui mai divers maraton cultural în aer liber, Strada de C'Arte.

Laureaţii Premiilor AgenţiadeCarte.ro au fost desemnaţi de un juriu din care fac parte scriitorul Dan Mircea Cipariu, directorul AgenţiadeCarte.ro, conf. univ. dr. Ioan Cristescu, preşedintele Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER), şi prof. univ. dr. Caius Dobrescu.

În perioada 1 - 31 august, cititorii AgenţiadeCarte.ro au putut vota pentru cele patru secţiuni de nominalizări de carte - poezie (4.280 de voturi), proză (2.750 de voturi) , critică literară / teorie literară/ istorie literară (1.007 voturi) şi eseistică / memorialistică / publicistică (1.101 de voturi). Cărţile supuse la vot au apărut în anul editorial 2018.

La secţiunea de poezie, pentru primele trei locuri au fost votate cărţi de Cosmin Perţa ("Cântec de leagăn pentru generaţia mea"), Andrei Novac ("Prin închisori şi prin libertate") şi Robert Şerban ("Tehnici de camuflaj").

La secţiunea de proză, au fost votaţi Mircea Daneliuc, pentru "Cele mai tîmpite momente", Radu Părpăuţă, pentru "Rămas-bun", şi Gabriela Adameşteanu, pentru "Fontana di Trevi".

La critică literară / teorie literară/ istorie literară, primii trei votaţi au fost Gheorghe Lăzărescu, pentru "Caragiale, o lume într-o operă", Paul Cernat, pentru "Vase comunicante. (Inter)feţe ale avangardei româneşti interbelice", şi Ovidiu Pecican, pentru "Pavel Chihaia - aventurile vocaţiei".

La secţiunea eseistică / memorialistică / publicistică au ajuns pe primele poziţii, în urma votului, Ion Vianu, pentru "Între violenţă şi compasiune", Marius Oprea, pentru "Rola 800. Omul care a umilit Securitatea", şi Valeriu Gherghel pentru "Roata plăcerilor".

În urma deliberărilor, juriul a acordat Premiile AgenţiadeCarte.ro pentru anul editorial 2018 prozatoarei Gabriela Adameşteanu, criticului literar Paul Cernat, eseistului Marius Oprea şi poetului Robert Şerban.

Gala Premiilor AgenţiadeCarte.ro se va încheia cu un recital de muzică şi poezie susţinut de Maria Răducanu şi Robert Şerban, la care intrarea este liberă.

Gabriela Adameşteanu este absolventă a Facultăţii de Litere. Romanele ei au primit numeroase premii naţionale, sunt constant reeditate, au fost traduse în 16 limbi şi sunt bine primite de critica internaţională. Printre romanele ei se numără "Drumul egal al fiecărei zile", 1975, "Dimineaţă pierdută" ,1984, "Întâlnirea", din 2007, "Provizorat", din 2010. Sub tipar se află cel mai recent roman, "Fontana di Trevi", care încheie aşa numita "Trilogie a Letiţiei".

Paul Cernat este unul dintre cei mai cunoscuţi critici literari din noua generaţie, fiind conferenţiar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Cercetător Ştiinţific I la Institutul de Istorie şi Teorie Literară "G. Călinescu" al Academiei Române. A publicat, în ultimele două decenii, peste 1.500 de articole, cronici literare, eseuri şi studii în majoritatea publicaţiilor importante de profil din ţară.

Marius Oprea este istoric şi scriitor. A fondat în anul 2005 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Este licenţiat în istorie la Universitatea din Bucureşti, cu specializări în arheologie şi istorie medie românească. Totodată, a devenit doctor în istorie contemporană a României, cu o lucrare intitulată "Rolul şi evoluţia Securităţii (1948-1964)".

Robert Şerban este scriitor, jurnalist şi editor. Este absolvent al Facultăţii de Arte şi Design şi al Facultăţii de Construcţii, ambele din Timişoara, oraş în care trăieşte. Este preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici