- Home
- Life-Inedit
- BRUXELLES, (05.01.2013, 09:49)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Misterul originii cartofilor prăjiţi
Unii afirmă că au fost vânduţi pentru prima dată pe un pod din Paris, alţii, în Meuse - francezii şi belgienii îşi dispută crearea cartofilor prăjiţi, acest fel de mâncare emblematic ale cărui origini se pot regăsi în cultura populară din ambele ţări.
2522 afișări
Misterul originii cartofilor prăjiţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cartofii prăjiţi îşi au originea în gastronomia "străzii', iar din acest motiv este dificil de stabilit "locul naşterii", spune istoricul francez Madeleine Ferrière.
Misterul bastonaşelor de cartofi, prăjite în ulei încins, îi intrigă pe specialiştii în gastronomie, mai ales în Belgia, unde acest preparat face parte din patrimoniul naţional.
"Belgienii adoră cartofii prăjiţi, însă nu au existat cercetări ştiinţifice serioase despre acest subiect până recent", a spus Pierre Leclerc, profesor la Universitatea din Liège, în timpul unei dezbateri despre "originea cartofilor prăjiţi", care a avut loc la Bruxelles, în închiderea Anului gastronomiei - Brusselicious.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Franța a descoperit secretul longevității. Peste 31.000 de persoane vor împlini anul acesta peste un secol de viață
-
POLITICO: Potenţialii candidaţi pentru şefia Comisiei Europene, dacă von der Leyen nu ar câştiga un nou mandat / Klaus Iohannis se află pe listă
-
Belarus afirmă că s-a încercat un atac cu drone asupra capitalei Minsk din Lituania. Lukaşenko susţine că opoziţia încercă să cucerească un district şi să ceară NATO să desfăşoare trupe
-
Rusia ameninţă că Polonia va fi ţinta unui atac rusesc dacă NATO ar desfăşura arme nucleare pe teritoriul polonez
Această lipsă de informaţii a permis dezvoltarea unor ipoteze numeroase şi chiar a unor legende.
În Franţa se vorbeşte despre "cartofii prăjiţi marca Pont Neuf", care ar fi fost inventaţi de vânzătorii ambulanţi de pe vechiul pod din Paris, după Revoluţia din 1789. "Propuneau alimente prăjite, castane calde şi bucăţi de cartofi aurite", spune Madeleine Ferrière.
Ipoteza a fost mult timp populară, mai ales în rândul scriitorilor. "Gustul pentru cartofi prăjiţi este unul parizian", scrie Louis Ferdinand Céline în " Călătorie la capătul nopţii / Voyage au bout de la nuit".
Însă, potrivit unora dintre belgieni, cartofii prăjiţi ar fi apărut la Namur, în sudul Belgiei. Locuitorii din zonă aveau obiceiul să pescuiască, însă, în timpul iernii, apa îngheţa. În secolul al XVII-lea belgienii au început să consume, în timpul iernii, cartofii prăjiţi în formă de peşte - spune Pierre Leclerc, care a prezentat această legendă, calificând-o în acelaşi timp ca puţin probabilă.
"Până la urmă, nu ne pasă de unde vin cartofii prăjiţi. Importantă este modalitatea de preparare adoptată", spune Roel Jacobs, specialist în cultura oraşului Bruxelles.
"Francezii şi belgienii au ales metode de preparare diferite. Pentru primii, aceştia acompaniază o friptură, în mod normal de vită, în timp ce belgienii îi mănâncă de obicei ca fel de sine stătător, acompaniaţi de un sos", spune acesta.
"Noi, belgienii, am făcut din cartoful prăjit un produs nobil, nu o simplă legumă", spune maestrul bucătar Albert Verdeyen, care a şi scris o carte despre acest preparat. "În plus, stăpânim ca nimeni alţii arta dublei prăjiri, pentru ca aceştia să fie aurii şi crocanţi", a mai spus acesta.
Dacă francezii îi mănâncă cu ajutorul furculiţei, din farfurie, la restaurant sau acasă, belgienii îi mănâncă cu degetele, la orice oră, oriunde.
Astfel s-a dezvoltat o reţea de "fritkot" - gherete unde se vând cartofi prăjiţi, situate de-a lungul bulevardelor sau la gară, unde printre cumpărători se numără atât bătrânica ce-şi plimbă câinele, studentul, dar şi ministrul care locuieşte la colţul străzii.
"Există circa 5.000 de gherete şi peste 90% dintre belgieni merg să-şi cumpere cartofi prăjiţi măcar o dată pe an", spune Bernard Lefèvre, preşedintele Uniunii producătorilor de cartofi prăjiţi.
În interiorul gheretelor, lucrurile încep însă să se modifice: bucătarii de origine străină sunt din ce în ce mai numeroşi, aşa cum o dovedeşte şi intrarea în dicţionarul limbii olandeze din Belgia a cuvântului "frietchinees" ("preparator de cartofi prăjiţi chinez").
Citește pe alephnews.ro: Avertismentul dat de oamenii de știință: Peste jumătate din populația lumii s-ar putea îmbolnăvi de boli transmise de țânțari
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Final de linie. Prima industrie care va fi ucisă de Inteligenţa Artificială. ”În cel mult un an, toate centrele vor dispărea”
Lanţul românesc de restaurante ce se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s a facut 48 de milioane de euro anul trecut şi vrea să se extindă cu până la 50 de noi locaţii, inclusiv la nivel international
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe