Modestă şi simpatică. Aşa rămâne Regina Ana în memoria unei familii din Săvârşin, care a găzduit-o

Modestă şi simpatică. Aşa rămâne Regina Ana în memoria unei familii din comuna Săvârşin, judeţul Arad, pentru care Regina Ana a ocupat un loc special. Familia a fost prima gazdă pentru Regina Ana, care se afla pentru întâia oară la Săvârşin, unde se găseşte reşedinţa preferată a Familiei Regale.

1890 afișări
Imaginea articolului Modestă şi simpatică. Aşa rămâne Regina Ana în memoria unei familii din Săvârşin, care a găzduit-o

Modestă şi simpatică. Aşa rămâne Regina Ana în memoria unei familii din Săvârşin, care a găzduit-o

Familia Toma, oameni extrem de primitori şi susţinători ai Regelui Mihai, a fost prima gazdă pentru Regina Ana, care se afla pentru întâia oară la Săvârşin. Soarta a făcut ca Regina Ana, aflată pentru prima dată la Săvârşin, să nu poată vizita în acea zi castelul familiei, care nu era încă retrocedat.

Aşa s-a făcut că Regina Ana a fost găzduită, preţ de câteva ore, de vecinii care locuiesc peste drum de castel.

"Eram elevă în clasa a 12-a, în 1995, şi am primit vizita Majestăţii Sale Regina Ana împreună cu familia mea, bunicii, care nu mai trăiesc din păcate acum, cu părinţii, şi eu, fratele meu, am găzduit-o pentru câteva ore la Săvârşin. Regina a fost atunci singură, fără Majestatea Sa Regele, Regele nu a fost primit atunci, nici Regina nu a fost primită la castel. Familia mea a hotărât şi şi-a asumat răspunderea să fie gazda Majestăţii Sale Regina Ana în acele momente. Stăm vis-a-vis de Castelul Regal de la Săvârşin, atunci Regina nu a putut vizita castelul, nu era încă retrocedat, dar Regina a vrut să vină la Săvârşin şi trebuia să fie primită undeva. A fost la muzeul din Săvârşin şi apoi a fost primită la noi în gospodărie", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Carmen Constantin, reprezentantă a familiei Toma.

Carmen Constantin îşi aminteşte şi acum cum era atunci Regina Ana.

"Cu emoţie a venit şi cu modestia care o caracteriza, pentru că era o fire modestă şi simpatică. Îmi amintesc, imaginea ei şi privirea cu care a intrat la Săvârşin", a spus Carmen Constantin.

Oameni ospitalieri, gazdele au servit-o pe Regina Ana cu produse locale.

"Plăcintă crescută şi căpşuni, erau căpşuni de sezon, apărute atunci recent şi cu asta am servit-o. A fost prin mai-iunie, cred că în cursul lunii mai, atunci Regina Ana a fost pentru prima dată la Săvârşin", îşi aminteşte Carmen Constantin.

Pentru familia Toma, camera în care a fost primită Regina Ana la prima vizită la Săvârşin rămâne un loc aparte.

"Avem fotografii, avem corespondenţa bunicilor cu Familia Regală de la Versoix, din acea vreme, din acele timpuri, şi tablouri, mici amintiri. Nu a fost o relaţie foarte strânsă, dar au ţinut legătura. Pe Regină am mai întâlnit-o apoi la castel, ei şi-au petrecut în fiecare an Crăciunul la Săvârşin şi ne întâlneam în Ajun de Crăciun, mergem toţi sătenii să colindăm Familia Regală. Avem un loc special amenajat în camera în care a fost primită Regina Ana, acolo avem şi tablourile puse, avem şi medaliile pe care bunicul meu le-a primit de la Rege, un brevet, mici fotografii, scrisorile", a mai declarat Carmen Constantin.

Regele Mihai I s-a întors la Săvârşin, pentru prima dată, după ce a fost forţat să abdice, în 2001, atunci când şi-a recuperat în justiţie castelul la care ţine atât de mult. De atunci a devenit o tradiţie ca Regele şi Regina să petreacă sărbătorile de Crăciun la Săvârşin şi să ofere pachete cu alimente familiilor nevoiaşe din comună. Prezenţa Regelui Mihai I şi Reginei Ana la Săvârşin era o tradiţie până în urmă cu câţiva ani, când starea de sănătate a Reginei s-a şubrezit.

Regina Ana a fost la ultimele sărbători de iarnă la Săvârşin în 2012-2013 şi ultima dată a fost la castelul regal din Săvârşin în august 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici