Neozeelandezii cer protecţia fructelor de mare. Prinderea lor perturbă ecosistemele şi conduce unele specii spre dispariţie

  • Neozeelandezii solicită autorităţilor să restricţioneze ”jefuirea” piscinelor de piatră şi a ţărmurilor ţării, pe fondul temerilor că pofta de crustacee, caracatiţe şi stele de mare la grătar perturbă ecosistemele şi conduce unele specii spre dispariţie.
  • Pe măsură ce prinderea excesivă de fructe de mare sporeşte presiunile asupra ecosistemelor de pe litoral, grupurile locale şi iwi îndeamnă la interdicţii temporare.
258 afișări
Imaginea articolului Neozeelandezii cer protecţia fructelor de mare. Prinderea lor perturbă ecosistemele şi conduce unele specii spre dispariţie

Neozeelandezii cer protecţia fructelor de mare. Prinderea lor perturbă ecosistemele şi conduce unele specii spre dispariţie

În jurul Insulei de Nord, grupuri locale şi iwi (triburi Māori) au făcut presiuni pentru a obţine interdicţii temporare privind colectarea din piscinele de stâncă şi de pe ţărmuri a fructelor de mare, în contextul în care se pretinde că oamenii au recoltat fără discernământ găleţi pline de creaturi şi le-au gătit la grătar pe plajă.
 
Piscinele de stâncă erau pline de anemone şi creveţi şi tot felul de creaturi marine, pline de crabi şi stele de mare, dar acum nu mai există practic nimic", a declarat Mary Coupe, liderul grupului de susţinere Salvaţi Comitetul pentru Piscinele de Stâncă, care a făcut campanie pentru restricţii mai mari privind recoltarea din piscinele de stâncă din regiunea Omaha, la aproximativ 75 km nord de Auckland.
 
Coupe spune că vede frecvent grupuri mari echipate cu "ciocane, sârmă, şurubelniţe, luând orice de pe piscurile de piatră”.
 
Noua Zeelandă are o tradiţie îndelungată în ceea ce priveşte colectarea fructelor de mare, dar unele populaţii de pe litoral sunt sub presiune, confruntându-se cu presiunea combinată a recoltării excesive, a dragării şi a poluării, potrivit The Guardian.
 
Cel mai recent studiu privind scoicile realizat de Institutul Naţional de Cercetare a Apei şi Atmosferei (Niwa) a indicat că 93% din populaţia de scoici de mărimea recoltei din Golful Hauraki a dispărut în deceniul până în 2021. Raportul din 2020 privind starea golfului a constatat că racii au dispărut din punct de vedere funcţional în unele zone şi s-a înregistrat un declin universal al populaţiilor de cocostârci.
 
O serie de iwi din întreaga ţară împărtăşesc îngrijorarea că piscurile de stâncă şi zonele forestiere vor fi golite pentru generaţiile viitoare şi solicită rahui - o practică tradiţională de interzicere a recoltării anumitor alimente pentru a permite populaţiilor să se refacă.
 
Pe insula Waiheke, Herearoha Skipper, un administrator al trustului Ngāti Pāoa Iwi, a scris guvernului cerând aplicarea unui rahui. "Credem că, dacă nu se face nimic urgent, bancurile noastre de mātaitai [crustacee], de kaimoana [fructe de mare] nu numai că vor fi grav epuizate, dar vor ajunge la punctul de colaps", scrie ea.
 
Tribul solicită măsuri urgente "pentru ca generaţiile viitoare să nu sufere pierderea catastrofală a practicilor culturale, a biodiversităţii şi colapsul ecosistemului cu care ne confruntăm astăzi".
 
Cercetătorul marin şi profesorul asociat Candida Savage a declarat că scoicile sunt adesea cruciale pentru ecosistemele întregi de pe ţărm. „Scoicile joacă un rol esenţial în sănătatea estuarelor", a spus ea. Conservarea lor a fost "un beneficiu primordial pentru oameni, dar şi pentru alte organisme din aceste estuare şi golfuri".
 
Unele ţărmuri şi crustacee se află sub presiunea unor ameninţări multiple, a spus Savage - valurile de căldură ar putea cauza dispariţii în masă, poluarea agricolă sau industrială le-ar putea afecta sănătatea, iar numărul mare de oameni care le recoltează le-ar putea, de asemenea, pune în pericol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici